Automatizacija u logistici: Prilika i neizvesnost

Istorija logistike je istorija automatizacije, od parnog motora do viljuškara do današnjih robotskih viljuškara i pakera. Dakle, današnje veliko interesovanje za nove mašine, posle zatišja nekoliko godina, ima presedan. Mnogi trendovi podstiču automatizaciju prema vrhu agende generalnog direktora za logistiku, posebno ova tri: sve veći nedostatak radne snage, eksplozija potražnje od strane mrežnih trgovaca i neki intrigantan tehnički napredak. Spojite to, a McKinsey Global Institute procenjuje da industrija transporta i skladištenja ima treći najveći potencijal za automatizaciju u bilo kojem sektoru. Posebno su pogodne logističke i paket-kompanije.

Ipak, većina logističkih kompanija još uvek nije krenula. Vidimo pet razloga zbog kojih kompanije oklevaju: neobična konkurentska dinamika e-trgovine, nedostatak jasnoće o tome koja će tehnologija trijumfirati, problemi u dobijanju novih gizmosa, neizvesnosti koje proizlaze iz novih distributivnih shema i asimetrija između dužina ugovora sa otpremnicima i mnogo duži vek opreme za automatizaciju i distributivnih centara.

Na prvi pogled, više automatizacije izgleda kao odgovor na tri problema s kojima se suočavaju ugovorne logističke kompanije.

Počnimo sa nedostatkom radnika. Nije tajna da su se, barem u Sjedinjenim Državama, tržišta rada pooštrila. Stope nezaposlenosti su na nivou od 50 godina, a plate rastu. Nekim od najvećih elektronskih trgovina trenutno je potrebno 2.000 do 3.000 ekvivalenta punog radnog vremena, što je za red veće od tradicionalnih distributivnih centara, i treba da dodaju još više radnika tokom praznične sezone praznika, kada je radna snaga najmanje oskudna.

Iako je mnoga radna mesta koja bi se mogla automatizovati trenutno teško popuniti, to ne znači da automatizacija neće imati uticaja na radnu snagu: hoće, a kompanije se moraju složiti sa značajnim troškovima za svoje zaposlene i zajednice. U 2017. američki Biro za radnu statistiku procenio je da gotovo četiri miliona Amerikanaca rade u skladištima kao supervizori, rukovodioci materijala ili pakeri. To je skoro 3 procenta ukupne radne snage; zajedno, zarađuju više od 100 milijardi američkih dolara godišnje. Automatizacija neće, naravno, sve te radnike učiniti viškom, a mnogi mogu biti preusmereni na nove poslove koji uključuju saradnju i održavanje novih mašina. Ali ako se čak i jedan deo tih poslova izgubi, to će i dalje predstavljati značajan preokret.

E-trgovina, drugi trend, obnavlja celokupnu logističku industriju. Neumoljiv porast prodaje na mreži dobro je dokumentovan. Na primer, u Sjedinjenim Državama, rast je u proseku 15 odsto godišnje tokom poslednje decenije, a asortiman robe se dramatično proširio. To je dobro za logističke kompanije. Procenjujemo da od svakih 100 USD u prodaji putem e-trgovine, ove kompanije (ili jedinice za logistiku e-tailera) prikupljaju od 12 do 20 dolara, što je masivno povećanje sa 3 na 5 dolara potrošenih na logistiku u tipičnoj opeci, i malter-maloprodaja.

Ali iako su logističke kompanije profitirale od značajnog obima, posao nije bez svojih izazova. Mnoge B2B mreže muče se da se prilagode B2B2C. Mnoge velike logističke kompanije ispunjavaju narudžbine putem e-trgovine izrezujući ugao skladišta dizajniran za B2B poslovanje. A neke logističke kompanije ponekad su bile spremne da koriste e-trgovinu kao lidera gubitaka kako bi dodali posao u svoje transportne divizije. Kako se količina povećava, svi takvi aranžmani su pod velikim pritiskom. I ovde se čini da je automatizacija odgovor.

Postoji treći razlog povišenog interesovanja: tehnologija automatizacije prešla je dug put. Novo potpuno automatizovano skladište kompanije Ocado Retail pokazalo je potencijal nekoliko novih tehnologija koje vidi velika YouTube publika. Ostale kompanije, poput Commonsense Robotics (Commonsense), GreiOrange i KSPO Logistics, objavljuju intrigantne nove ponude.

Ova tri trenda čine da je više ulaganja u automatizaciju oko izgleda. Zaista, mnogi postižu uspeh u tome. Novi automatizovani sistemi za palete nekih kompanija skraćuju vreme obrade pošiljki za 50 procenata. I DHL International (DHL) je izgradio gotovo 100 automatizovanih baza za dostavu pošiljki širom Nemačke kako bi se smanjilo ručno rukovanje i sortiranje od strane osoblja za dostavu.

Logističke kompanije su zaintrigirane potencijalom automatizacije. Prema tome, oni ulažu konzervativno. McKinsey istraživanje procenjuje da će ulaganja u automatizaciju skladišta najsporije rasti u logistici, sa oko 3 do 5 posto godišnje do 2025. To je otprilike polovina kupaca logističkih kompanija, kao što su maloprodaja i automobilska industrija (6 do 8 posto), te farmaceutski proizvodi ( 8 do 10 procenata).

Pet pitanja zadržava sektor. Dve su strane snaga (e-trgovina i tehnološki napredak) koje motivišu ponovni interes za automatizaciju. Takođe zamagljivanje perspektiva predstavljaju problemi sa kupovinom, potencijal za promene u lancu snabdevanja Omni kanalima i rizici povezani sa kratkoročnim ugovorima.

Da bi iskoristila veliku mogućnost rasta e-trgovine, svaka logistička kompanija mora ispuniti dva osnovna zahteva: brzinu i raznolikost. Razmislite o isporuci bilo kog od milion SKU-a istog dana. Da biste se nosili s tim, veća automatizacija u odabiru, pakovanju i sortiranju izgleda kao lak investicijski poziv. Ali neobična dinamika između logističkih kompanija i kupaca e-trgovine obuzdava mnoge logističke kompanije. Rizik se manifestuje na nekoliko načina. Jedan je da kompanije za e-trgovinu imaju veliku kupovnu moć; ako im se ne sviđa ponuda logističke kompanije, mogu lako da preusmere svoje poslovanje na konkurente. To ima tendenciju da cene budu niske i da logističkim kompanijama ne omogući adekvatan povrat velikog ulaganja u automatizaciju.

Još jedna bora je što su velike kompanije za e-trgovinu, poput Amazona i JD.com, izgradile svoje logističke mogućnosti. Zaista, procenjujemo da bi Amazonova logistička jedinica bila odvojena kompanija, to bi bila peta po veličini logistička kompanija trećih strana na svetu. Da budemo sigurni, rad sa ovim kompanijama može predstavljati izazove za isporučioce robe. Internetski divovi, sa svojim superiornim podacima i izvanrednom obimom, mogu lako ponuditi proizvode sa belom etiketom, koji podrivaju ponude kupaca koji ih šalju. Ali hiljade isporučilaca smatra da prednosti nadmašuju rizike. Internetski divovi svoju internu logistiku prvo postavljaju u najunosnije delove tržišta, poput isporuke paketa u gustim urbanim područjima, dok se polako šire u druga područja. Kad se to dogodi, oni prete da preusmere logističke kompanije prema uslugama sa malim maržama, što možda neće opravdati ulaganje u automatizaciju. Potezi velikih kompanija za e-trgovinu da naprave poslednje skladište u poslednjem kilometru i ponude istog dana kao i trenutnu isporuku moćan su korak u tom smeru i logističke kompanije će morati pažljivo da prate tempo promena.

Poseban izazov služenja kompanijama za e-trgovinu je ta što je potražnja veoma vrtoglava, lako se udvostručuje oko Božića. Na sam dan 2017., Cainiao, Alibaba-ova logistička ruka, obradio je 812 miliona narudžbi, osam puta više nego na uobičajeni dan. Ako će logističke kompanije ispuniti očekivanja kupaca tokom praznika, imaće značajan rezervni kapacitet tokom tri četvrtine godine. A ako ne izgrade dovoljan kapacitet za praznike, divovi e-trgovine imaju dodatne podsticaje za izgradnju sopstvenih sposobnosti, kao što je to učinio Amazon nakon božićne sezone 2013. godine.

McKinsey