Građevinska tehnologija – sledeće poglavlje

Prošlo je deceniju otkako su građevinski igrači počeli da prihvataju digitalna rešenja. Ranih do sredine 2010-ih, hiljade novih učesnika na tržištu nudilo je tačka rešenja koja su služila postojećim slučajevima upotrebe ili, u nekim slučajevima, kreirala nova. Prva široko usvojena rešenja građevinskih tačaka odnosila su se na osnovne potrebe; na primer, poboljšanje dizajnerskih mogućnosti ili digitalizacija informacija zasnovanih na papiru. U drugoj polovini decenije, industrijski igrači podstaknuti povratnim informacijama krajnjih kupaca o poteškoćama u integraciji point rešenja počeli su da šire svoj portfelj proizvoda kako bi stvorili pakete integrisanih rešenja.

Iako je industrija građevinske tehnologije i dalje puna igrača koji nude tačkasta rešenja ili ograničene apartmane, naš najnoviji godišnji napor na mapiranju i razumevanju pejzaža građevinske tehnologije otkriva da se industrija kreće ka platformama i predviđa da će u prostoru koegzistirati kombinacija više platformi . Kako globalna pandemija COVID-19 primorava mnoge građevinske igrače da digitalizuju i koriste tehnologiju kako bi osigurali sigurnost svojih radnika i povećali produktivnost, ova dinamika će verovatno samo nastaviti da se ubrzava. Postoje značajne mogućnosti za stvaranje vrednosti kako za strateške tako i za finansijske investitore koji ocenjuju konsolidacione igre.

Uticaji vođeni COVID-om

Trajna pandemija takođe je imala uticaja na industriju građevinske tehnologije. Dok se hiljade zdravstvenih radnika junački bore protiv virusa COVID-19, lideri građevinske industrije takođe zacrtavaju put ka zaštiti svojih zaposlenih, dobavljača i krajnjih korisnika. Zapravo, glavnina kratkoročnih i dugoročnih pitanja građevinske industrije vođene pandemijom biće rešena tehnologijom.

Vrhunske građevinske kompanije već su jako investirale u tehnološku prepandemiju. Po potrebi, izvođači radova, arhitekte, inženjeri i dobavljači brzo su prešli na digitalni rad i saradnju od sastanaka na lokaciji za video pozive do popunjavanja digitalnih narudžbi. Iako je već došlo do naglog povećanja uvođenja tehnologija kolaboracije, pandemija je takođe pokrenula bolno tresenje. Mnogi izvođači primećuju smanjenje zaostalih predmeta i konkurentnije okruženje za nadmetanje, što je analogno uticalo na industriju građevinske tehnike. Igrači građevinske tehnike primorani su da otpuštaju zaposlene i smanjuju troškove radi upravljanja novčanim tokovima. Kontinuirana neizvesnost oko rokova oporavka i rizik od ponovnog oživljavanja virusa mogli bi da pokrenu dodatni talas bankrota među manjim igračima, što će dodatno ubrzati trend konsolidacije industrije.

Uzimajući dobro sa lošim, očekujemo da će kontinuirana pandemija COVID-19 dovesti do neto ubrzanja upotrebe tehnologije, a građevinska industrija će nastaviti svoju transformaciju iz izuzetno složene, usitnjene i na projektima zasnovane industrije u standardizovanu , konsolidovani i integrisani.

Tehnološke platforme u građevinarstvu

  1. godine smo prvo sastavili više skupova podataka i upotrebili naprednu analitiku za mapiranje globalnog ekosistema industrije građevinske tehnologije. Nedavno smo osvežili našu analizu i otkrili da najveći klasteri slučajeva upotrebe uključuju 3D štampu, modularizaciju i robotiku, veštačka inteligencija (AI) i analitika; i optimizacija lanca snabdevanja i tržišta.

Ovi investicijski trendovi, zajedno sa frustracijom krajnjih korisnika zbog integracije poslovičnog mora tačaka rešenja, doveli su do jasnog pomaka ka razvoju i pokretanju integrisanih platformi umesto rešenja tačaka. Platforme definišemo kao tehnologije koje omogućavaju uvid u upravljanje poslovnim ili operativnim procesima kroz matične mogućnosti i neprimetnu integraciju sa drugim tehnologijama za prikupljanje podataka i kontrolu procesa na jednom mestu. Trenutno 20 odsto kompanija nudi pakete rešenja koja se bave više od pet slučajeva upotrebe, u poređenju sa samo 13 procenata u 2017. godini.

Platforme su atraktivne zbog svoje sposobnosti da povećaju lepljivost kupaca u poređenju sa point rešenja. Što se više funkcija i interfejsa sa ostalim alatima nudi, veća je verovatnoća da će platforma postati kritična za svakodnevno poslovanje preduzeća kupaca, povećavajući troškove prebacivanja i povećavajući profitabilnost kroz smanjeni odliv i povećani uticaj cene. Iz industrijske perspektive, rast platformi podrazumeva da će velike kompanije morati da nastave da se skaliraju kako bi ostale konkurentne, dok će manje kompanije koje nude tačkasta rešenja istovremeno morati da razmotre svoju integraciju sa širim ekosistemom pored predloga osnovne vrednosti njihove tehnologije . Neprihvatanje ovih trendova moglo bi negativno uticati na rast prihoda i, šire gledano, na konkurentno pozicioniranje na tržištu.

Postoji uverljiva ekonomska logika za platforme i vidimo da se mnoge druge industrije kreću u ovom pravcu. Međutim, ovo ne znači kraj rešenja. Čak i među konkurentima na platformi, ostaje prostor za višestruke pobednike na širem tržištu građevinske tehnologije. Većina postojećih platformi izrasla je iz osnovnog uporišta u datom segmentu kupaca, kao što su generalni izvođači i arhitekte, ili u fazi projekta kao što je izvođenje konstrukcije ili projektovanje i inženjering. Kako se pobednici pojavljuju u svakom od ovih fokusnih područja, drugi konkurenti koji traže rast moraće ili da pređu segmente i da se takmiče sa drugom postojećom platformom na „domaćem terenu“ tog trenutnog operatora ili da stvore sposobnost da se lako integrišu na više platformi. S obzirom na to da su najuspešnije postojeće platforme u vlasništvu nekih od najvećih i najbolje kapitalizovanih tehnoloških firmi u industriji, verujemo da će najverovatniji ishod biti nastavak rasta više međusobno povezanih platformi u budućnosti.

Mogućnosti konsolidacije

Građevinska tehnologija je i dalje jako fragmentirano tržište usmereno na rešenja sa bogatim mogućnostima za integracione igre koje stvaraju ili nove platforme ili atraktivne ciljeve za sticanje komponenata za rastuće postojeće platforme. Ova fragmentacija je očiglednija kada se analiziraju ponude građevinske tehnike tokom životnog ciklusa projekta. Faza izgradnje i puštanja u rad i dalje je najaktivnija, sa dvostruko većom investicijskom aktivnošću i aktivnijim igračima od ostalih faza. Predkonstrukcija i „sveobuhvatne tehnologije“, koje uključuju napredne tehnološke aplikacije poput AI, robotike i napredne vizuelizacije, bile su sledeće najveće.

McKinsey