Koronavirus: Industrijski IoT u izazovnim vremenima

Industrijske kompanije očekuju da će 2020. godine doneti ekonomski pritisak zbog tekućih trgovinskih sporova, posle Brexita, izazova u automobilskoj industriji i usporavanja potražnje u Kini. Ali niko nije očekivao da će pandemija COVID-19 dovesti globalnu ekonomiju i njihove sopstvene operacije u krizu bez presedana. Kako se koronavirus i dalje širi, vlade, organi zdravstvene zaštite i poslovni lideri su usredsređeni na očuvanje života i obuzdavanje pandemije. Paralelno sa tim, žele da smanje humanitarnu putarinu štiteći život miliona miliona radnika koji su sada nezaposleni ili su u opasnosti da izgube posao.

U industriji, šokovi i ponude i potražnje značajno su smanjili obim proizvodnje ili zaustavili poslovanje. Na primer, svi glavni proizvođači automobila u Evropi zatvorili su svoje proizvodne mreže, što je rezultiralo prekidom celih lanaca vrednosti. Tamo gde se posao nastavlja, mere fizičkog udaljavanja drastično menjaju poslovanje, odgovornosti zaposlenih i osoblje.

Da bi se kretali po trenutnoj krizi i dostigli sledeću normalu koja će se pojaviti nakon pada pandemije, kompanije moraju krenuti na put sa tri horizonta, od kojih svaki uključuje različita pitanja:

  • Rešenje.

Kako sada možemo osigurati kontinuitet poslovanja?

  • Povratak i otpornost.

Kako se možemo vratiti poslu i povećati fleksibilnost da bismo uspeli u „novoj normalnoj“?

  • Reimaginacija i reforma.

Kako dugoročno možemo poboljšati svoje poslovanje, u svetu koji se menja pandemijom, i postajati još jači?

Industrijski IoT, glavni element industrije 4.0, može pomoći kompanijama dok nastave na ovom putu. Tokom nekoliko godina pokazao je svoju vrednost u mnogim prilikama, ali neki skeptici još uvek sumnjaju u njenu vrednost i izabrani su da ne ulažu hrabra ulaganja u ovu oblast. Štaviše, malo poslovnih lidera IoT smatra kritičnom polugom za poboljšanje u kriznim vremenima, posebno ako njihove organizacije to nisu prethodno istražile.

Smanjivanje troškova u kratkom roku

Kako se kriza razvija, industrijski proizvođači mogu imati koristi od kratkoročnog smanjenja troškova, a nekoliko alata koji podržavaju IoT mogu pomoći u tom pogledu.

Digitalno upravljanje performansama

Softverska rešenja zasnovana na IoT mogu pružiti kontrolnu tablu u stvarnom vremenu sa ključnim pokazateljima performansi za podršku dijaloga performansi na prodajnim mestima, povećavajući transparentnost. Ovi alati takođe omogućavaju praćenje akcija poboljšanja i šalju upozorenja operaterima preko mobilnih uređaja. Softver procenjuje podatke o mašini, kao što su informacije o ukupnoj efikasnosti opreme, proizvodnji delova i kvalitetu putem IoT povezivanja. Poboljšano upravljanje performansama može pomoći preduzećima da povećaju produktivnost rada za 20 do 40 posto.

Daljinska pomoć.

Pored poboljšanja bezbednosti zaposlenih, iskustvo sugeriše da alati za pomoć na daljinu i održavanje mogu dovesti do 10 do 40 posto smanjenja troškova terenskih usluga, posebno putovanja, smanjujući potrebu za ličnim posetama. Dobici mogu biti naročito visoki kod OEM proizvođača mašina sa velikom instaliranom bazom.

Povezivanje i ciber bezbednost

Jaka povezanost i ciber- bezbednost omogućavaju bolju vidljivost u lancu snabdevanja, omogućavajući industrijskim industrijama brže reagovanje na poremećaje. Vreme potrebno za poboljšanje povezanosti i kibernetičke sigurnosti variraće, u zavisnosti od operativnog podešavanja kompanije, uključujući i broj mašina i softverskih rešenja.

Izvođenje povezivanja velikog obima.

Mnoge kompanije imaju hitnu potrebu da zaposlenima omoguće daljinski pristup i kontrolu raznih mašina. Budući da mnoge mašine sada imaju duže od uobičajenog zastoja, kompanije će možda moći lakše da instaliraju komplete za povezivanje na njih. Da bi ubrzali izvođenje, radnici bi mogli instalirati kutiju za povezivanje svaki put kada obavljaju usluge rutinskog održavanja. Svaka mašina koja je povezana na Internet pomoći će proizvođačima, jer postaje dostupna za daljinsko nadgledanje, prikupljanje podataka i druge usluge.

Ciber bezbednost.

Kako kompanije sve više digitalizuju svoje proizvodne operacije, ciber bezbednost postaje sve važnija. Kao i kod povezivanja velikih razmera, kompanije mogu lakše poboljšati ciber-bezbednost na svim nivoima kada je vreme trajanja imovine veliko ili se zaustave operacije, jer primena ispravki neće stvoriti velike poremećaje. Kompanije mogu prilično brzo da preduzmu neke jednostavne mere kibernetičke bezbednosti, poput kritičnih ažuriranja softvera i ažuriranja hardvera. Ovi mali koraci pomažu da se minimiziraju ukupni rizici za ciber- bezbednost .

Srednjoročno poboljšanje troškova i fleksibilnost

Postoji nekoliko slučajeva upotrebe IoT-a koji mogu pomoći industrijskim kompanijama da se prilagode na sledeću normalu nakon krize, smanjujući tačku probijanja i stvorivši fleksibilniju osnovu troškova.

IoT-omogućena optimizacija imovine.

Ovaj slučaj upotrebe uključuje upotrebu napredne analitike za identifikaciju uzroka i protivmera u vezi sa tri pokretača ukupne efikasnosti opreme (OEE): dostupnošću, performansama i kvalitetom. Na primer, dobavljač vazduhoplovstva imao je nizak OEE tokom proizvodnje važne komponente aviona. Zatim je koristio IoT rešenja za nadgledanje i otkrivanje određenih problema, kao što su trošenje alata i nestalih materijala. Na osnovu ovih podataka senzora, kompanija je bila u mogućnosti da optimizira nastavke poslova u centralnoj kontrolnoj sobi. Pomoću ovih poboljšanja kompanija je postigla 80 odsto OEE. Alat IoT takođe može pomoći kompanijama da otkriju prethodno nepoznate probleme u lancu snabdevanja. Iako uticaj može drastično varirati u podešavanjima, kompanije mogu poboljšati OEE za čak pet procentnih poena – na primer u diskretnim proizvodnim podešavanjima male količine i velike složenosti.

Transparentnost nabavke u realnom vremenu.

Alat IoT može pomoći kompanijama u optimizaciji nabavki korišćenjem informacija u realnom vremenu o nivoima zaliha i proizvodnim kapacitetima kako bi odredili koje količine moraju biti naručene i pomoći u brzim pregovorima ugovora. Ova karakteristika je posebno relevantna tokom aktuelne krize jer su cene robe znatno opale. Uzmite ulje i bakar, koji su se smanjili za oko 20 do 25 procenata. Optimiziranje raspodjele dobavljača i poboljšanje pregovaračkih strategija obično rezultiraju smanjenjem troškova sirovina za 2 do 5 posto. S obzirom na trenutna dešavanja, ove uštede će sada verovatno biti veće.

McKinsey