Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022.

Novi Sad će u 2022. godini poneti prestižnu titulu Evropske prestonice kulture, zajedno sa Kaunasom (Litvanija) i Ešom (Luksemburg).

U svečanom programu u režiji prof. Aleksandra Nikolića i koreografiji prof. Aleksandra Ilića će nastupiti eminentni predstavnici novosadske i vojvođanske kulturne scene, među kojima su Balet i Opera Srpskog narodnog pozorišta, Aradačke meškarke, perkusionistički ansambl „dRumble“, Tamburaški orkestar „Velos“, Aleksandar Bahun na klaviru, Todor Ursu na cimbal i Plesno udruženje Gruv.

Programu će prisustvovati brojne zvanice iz cele Evrope, predstavnici bivših, sadašnjih i budućih kulturnih prestonica, ambasadori zemalja iz celog sveta, strani novinari, državni vrh, kao i brojni gosti Srpske Atine, biće prikazana tradicija Novog Sada i Vojvodine u svetlu evropskih vrednosti koje prožimaju celokupan program Novog Sada kao Evropske prestonice kulture kroz ukupno osam, tematski orijentisanih programskih lukova, tj. celina.

Uz profesora Aleksandra Radulovića nastupiće i studentkinje Instituta za umetničku igru Tamara Ljesar i Nevena Antić, a asistenkinja koreografa je Mojca Majcen.

Scenografiju potpisuje Dunja Kostić, a kostim Senka Ranisavljević.

Program se može pratiti u prenosu Radio televizije Srbije od 18.00 časova na Drugom programu Radio-televizije Srbije i Prvom programu Radio-televizije Vojvodine.