Prezentacija robota Reprezentacije Srbije na ovogodišnjoj FIRST Global Challenge olimpijadi u robotici

Pozivamo Vas na prezentaciju robota kojim je zvanično Reprezentacija Srbije predstavila svoju zemlju na ovogodišnjoj FIRST Global Challenge olimpijadi u robotici.

Prezentacija će se održati 3. novembra na Fakultetu za inženjerski menadžment, s početkom u 10h.

FIRST Global Challenge je međunarodno takmičenje koje okuplja mlade zainteresovane za robotiku iz celog sveta i pruža im priliku da se takmiče, upoznaju jedni druge, razmenjuju znanja i iskustva i predstave svoju zemlju celom svetu.

Olimpijada se ove godine održala od 13. do 16. oktobra, u Ženevi. Robot je u delovima bio dopremljen iz SAD-a, a tim Srbije je vredno radio na sklapanju istog. Učenici i učenice Gimnazije Kreativno pero, Srednje elektrotehničke škole Nikola Tesla, Matematičke gimnazije i XII beogradske gimnazije, sa svojim mentorima, ove godine su predstavljali Srbiju.

Timovi su se takmičili podeljeni u dva saveza od po tri reprezentacije, i rešavali različite zadatke usmerene na jedan od velikih problema današnjice. Ove godine timovi su učili o stvarnim izazovima povezanim sa smanjenjem akumuliranog ugljen-dioksida iz vazduha. Ugljen-dioksid je gas najzaslužniji za stvaranje efekta staklene bašte, samim tim je odgovoran za zagrevanje planete Zemlje što dovodi do ubrzanih klimatskih promena.

Za rešavanje ovog globalnog problema sa akumuliranjem ugljen-dioksida u atmosferi traži se mnogo više od najbolјih inženjerskih umova. Potrebne su potpuno nove tehnologije i budući lideri koji će ponuditi rešenje. Osim takmičenja u robotici, učenici i učenice uče da se neki izazovi mogu prevazići samo kada lјudi shvate da smo svi u istom timu i da zajedničkim radom, kroz primenu tehnologije i saradnju, mogu postati nosioci pozitivnih promena u svetu.

Od ukupno dvanaest mečeva u okviru takmičenja, srpski tim je pobedio u deset, što se smatra izuzetnim uspehom.