Prvo izdanje Međunarodnog muzičkog takmičenja „Ciao“

Prof. dr Vladimir Tomašević otvorio prvo izdanje Međunarodnog muzičkog takmičenja „Ciao“

U muzičkoj školi Josip Slavenski u Beogradu danas 24. avusta je održano polufinale prvog Međunarodnog muzičkog takmičenja „Ciao“, koje predstavlja zajednički muzički projekat kineskih i evropskih kulturnih organizacija.

Prvo izdanje Međunarodnog muzičkog takmičenja „Ciao“ su otvorili princeza Jelisaveta Krađorđević (Počasni žiri), Hua Tianren (Predsednik žirija) i Dekan Fakulteta za inženjerski menadžment prof. dr Vladimir Tomašević (Predsednik organizacionog Odbora).

Takmičenje objedinjuje sve kategorije u kome se nadmeću mladi muzičari iz Srbije i Kine, a čak 50 muzičara je došlo ovom prilikom u Beograd i već sutra odlaze u Kotor na finale, gde će im se pridružiti i muzičari iz Crne Gore.

„Ovo je jako važno takmičenje, jer predstavlja platformu koja treba da spoji različite kulture, umetnike, a muzika je univerzalan i najbolji način za pravljenje dobrih kulturnih saradnji“ – izjavila je Vanže Žang, kineska umetnica i potpredsednica „Ciao“ platforme.

Inače, Međunarodno muzičko takmičenje „Ciao„ je prvo takmičenje koje zajednički organizuju zvanične kineske i evropske kulturne organizacije i muzički subjekti, a sazvano je u Kini i Evropi sa misijom da okupi profesionalne i amaterske mlade muzičare kako bi mogli da razmenjuju umetnost i uspostavljaju veze jedni sa drugima. „Ciao„ (na kineskom „qiáo“) znači „zdravo“ na srpskom i italijanskom, a u prevodu sa kineskog ima značenje „most“.

U savetu ovog takmičenja su Šangajska međunarodna asocijacija za kulturu, Sekretarijat za kulturu, Beograd, Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fondacija Don Branko Sbutega, Fondacija univerzalnih umetnika, a organizatori su Šangajski prekomorski obrazovni centar za razmenu, Kulturni centar Beograda i KotorArt International Festival a, koorganizatori su: Kinesko-srpski centar za naučnu i kulturnu razmjenu, Festival BUNT i Koncertna dvorana Kotor.

Finale takmičenja nastavlja se 26. i 27. jula u Kotoru gde će u okviru Međunarodnog festivala KotorArt, biti održano još nekoliko koncerata i dodeljene nagrade.