Razgovor s Jan Fabrom nakon premijere monodrame Noćni pisac

Na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu 22. februara ove godine premijerno je izvedena monodrama Noćni pisac po tekstu, u scenografiji i režiji Jana Fabra.

Noćni pisac je vizionarska i razoružavajuća himna subverzivnom i intrigantnom umetniku Janu Fabru u kojem se publici ne predstavlja on, kao vizuelni umetnik i pozorišni stvaralac, nego se priča fokusira na Fabrov stvaralački aspekt, odnosno njegove tekstove, koji često ostaju u senci. Oni, poput Fabrovih crteža, oslikavaju njegova intimna iskustva, želje, ideje i opsesije. Često ih piše noću, (kada je sve tiho i samoća se spusti na čoveka) svojim veoma originalnim jezikom otvarajući vrata svetu punom fantazije i iznenađujućih saznanja.

Dramaturg predstave je Mije Martens, a kompozitor Stef Kamil Karlens. Realizacija scenografije bila je poverena Jasni Saramandić, realizacija kostima Katarini Grčić Nikolić, a izrada tela lutke Jana Fabra – Goranu Belančeviću.

Razgovor su vodili Jan Fabr, upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić i Dekan Fakulteta za inženjerski menadžment prof. dr. Vladimir Tomašević.

Gostovanje Jana Fabra u Beogradu objedinjeno je otvaranjem izložbe Praznik malih prijatelja 21. februara u Narodnom muzeju u Beogradu, premijerom  monodrame Noćni pisac 22. februara u izvođenju Slobodana Beštića u Narodnom pozorištu i objavljivanjem Fabrove treće knjige Noćni dnevnik 1992-1998, u prevodu Jelice Novaković Lopušine u izdanju Sam(a) svoj pokret Kulturnog centra Beograda.

Više fotografija pogledajte OVDE.