Rešenja za mobilnost u vazduhu

Zagušenje saobraćaja prisiljava američke vozače da troše više od tri milijarde galona goriva i drže ih zarobljene u svojim automobilima gotovo sedam milijardi dodatnih sati svake godine. Veći deo tog vremena mogao bi uključivati sanjarenje o putu do posla koji ne uključuje piljenje u zadnja svetla na autoputu. Da li možemo smanjiti duge vožnje prevozeći ljude velikim dronovima prilagođenim za prevoz putnika? Rešenja za mobilnost u vazduhu takođe mogu da poboljšaju prevoz robe. Možemo li u roku od 20 minuta isporučiti lekove na recept starijim osobama kojima nedostaje prevoz ili pružaju usluge na udaljene lokacije? A šta je sa slanjem namirnica ili hrane u prostore sa malo prodavnica?

Start-up kompanije, visokotehnološki divovi i drugi već su počeli da ulažu u inovativne tehnologije potrebne za stvarnost takvih isporuka i transporta bespilotnih letelica. Ali šira upotreba rešenja za vazdušnu mobilnost zahteva i druge olakšice. Potencijalni operateri bespilotnih letelica moraju da razviju jake poslovne slučajeve koji privlače investitore. Regulatori će igrati kritičnu ulogu u postavljanju sveobuhvatnih smernica za sve, od potreba vozila do upravljanja vazdušnim prostorom. Zainteresirane strane iz industrije moraju edukovati javnost da se bave osnovnim problemima u vezi sa mobilnošću u vazduhu. Druga važna podrška koja se često zanemaruje uključuje infrastrukturu, široku kategoriju koja uključuje mesta na kojima lete dronovi.

Lako je razumeti zašto je infrastruktura dobila minimalnu pažnju. Sama rešenja za mobilnost u vazduhu su tehnički složena, a slučajevi njihove potencijalne upotrebe toliko fascinantni da imaju najviše pažnje. Ali sada, mnoge kompanije i privatni investitori započeli su istražiti infrastrukturne resurse potrebne za stvarnost mobilnosti u vazduhu. Kompanije koje su angažovale interesne grupe u dijalogu o infrastrukturi uključuju Amazon, koji je nedavno patentirao sistem upravljanja letom, i Uber Technologies, koja je pokušala da odredi troškove i zahteve za razna infrastrukturna dobra, uključujući vertiporte koji će služiti za električni vertikalni uzlet i sletanje. S vladine strane, čini se da interes za infrastrukturu takođe raste, a neke javne agencije ulažu u razvoj infrastrukture za vazdušnu mobilnost za slučajeve korišćenja dronova. Oni takođe istražuju kako se ovi sistemi mogu integrisati sa postojećim sistemom upravljanja vazdušnim saobraćajem.

Kada kompanije i drugi akteri ulažu u infrastrukturu, oni se često suočavaju sa pitanjima o njihovoj neophodnosti, jer rešenja za mobilnost u vazduhu još uvek moraju da se prevaziđu. Široka raspoloživost bespilotnih dronova ne očekuje se za tri do deset godina, a može biti i duže pre nego što se dronovi za prevoz putnika puste u ve’em obimu. Ali vremenski rokovi za projektovanje, izgradnju i dobijanje prostora za infrastrukturu, uključujući i vertiporte, takođe su dugi, tako da bi kompanije trebalo da započnu s planiranjem već sada. Ako se suzdrže dok rešenja za vazdušnu mobilnost ne budu spremna da napadnu nebo, njihovi će bespilotni letelice biti vazdušni ekvivalent nepostojećeg mosta: skupa tehnološka čuda koja ne služe nikakvoj svrsi.

Da bismo pomogli investitorima, privatnim kompanijama i javnom sektoru da izbegnu ovaj ishod i brzo iskoriste potencijalne koristi nakon što tehnologije budu spremne, identifikovali smo infrastrukturne zahteve na kritičnom američkom tržištu. Oni uključuju infrastrukturu za upravljanje saobraćajem, fizičku infrastrukturu za prijem paketa ili sletanje vozila i podršku tehnološkoj infrastrukturi, kao što su automatska vrata za prijem dronova u skladišta.

Izazovi razvoja UTM-a i upravljanja vazdušnim prostorom

Da bi UTM funkcionisao, rešenja za mobilnost u vazduhi moraju biti opremljena kritičnim tehnologijama, kao što su detektovanje i izbegavanje sistema i navigacionih alata za okruženja u kojima GPS ne funkcioniše, a koja će zahtevati značajna ulaganja i testiranja. Pridržavanje propisa takođe će predstavljati prepreke jer, razumljivo, industrija mora biti spremna da se bavi pitanjima bezbednosti i putnika i ljudi koji su na putu leta bespilotnih letelica.

Neka rešenja za vazdušnu mobilnost, uključujući teretne bespilotne letelice i eVTOL za prevoz putnika, moraju da lete u vazdušnom prostoru koji obično koriste komercijalne letove. To znači da akteri ne mogu stvoriti UTM; umesto toga, oni moraju da razviju integrisani sistem upravljanja vazdušnim prostorom koji može pomoći rešenjima mobilnosti vazduha da izbegnu prepreke u bilo kom vazdušnom prostoru i koji može da bude u skladu sa više sistema koji upravljaju pravilima leta. Takve veze mogu biti tehnički izazovne, jer se današnji vazdušni prostor oslanja na robusne sisteme upravljanja saobraćajem, kao i na visoko obučene pilote i kontrolore vazdušnog saobraćaja koji plove unutar različitih nivoa nacionalnog vazdušnog prostora i eliminišu bilo kakve sukobe unutar ovih zona. Suprotno tome, većina budućih UTM rešenja automatizovatt će mnoge zadatke, uz ljudsku intervenciju ograničenu na hitne slučajeve.

Do danas je razvoj UTM-a zajednički poduhvat javnog i privatnog sektora. Na primer, Savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) uspostavila je partnerstvo sa akterima iz UAS-a kako bi stvorila program za autorizaciju i obaveštavanje na maloj nadmorskoj visini, koji UAS-u pruža pristup kontrolisanom vazdušnom prostoru u blizini aerodroma, obrađujući ovlašćenja vazdušnog prostora na malim visinama u skoro realnom vremenu. Međutim, u budućnosti će neke privatne kompanije možda pokušati da steknu prednost stvaranjem UTM rešenja za određene geografske oblasti. Ako se to realizuje, rešenja za mobilnost u vazduhu, uključujući male UAS i eVTOL, trebalo bi da stupaju u interakciju sa raznim konkurentskim UTM rešenjima dok putuju u različita područja, a ne s jednim sistemom.

Učesnici bi morali da osiguraju da svi UTM sistemi budu interoperabilni i da mogu međusobno komunicirati, kao i sa sistemom upravljanja vazdušnim saobraćajem.

McKinsey