Svečano obeležena slava Fakulteta – Sveta Tri Jerarha – 2019.

Fakultet za inženjerski menadžment proslavio je danas Krsnu slavu Fakulteta – Sveta Tri Jerarha. Sečenje slavskog kolača obavio je Vikar Njegove Svetosti Episkop remezijanski Stefan.

Među gostima su bili predstavnici državne uprave i lokalne samouprave, univerziteta i fakulteta, Vojske Srbije, Instituta za ispitivanje materijala, Instituta tehničkih nauka SANU, srednjeg obrazovanja, diplomatskog kora, privrede i kulturno-umetničkih organizacija.

Sve prisutne goste pozdravio je prof. dr Vladimir Tomašević, predsednik Saveta koji je prisutnima poželeo dobrodošlicu.

Vikar Njegove Svetosti Episkop remezijanski Stefan, se posle sečenja slavskog kolača pomolio za zdravlje i spasenje studenata i njihovih profesora.

Praznik Tri Jerarha posvećen je trojici svetitelja i najvećih prosvetitelja i učitelja u istoriji hrišćanstva: Vasiliju Velikom, Grigoriju Bogoslovu i Jovanu Zlatoustom. Iako svako od njih ima svoj dan praznovanja u mesecu januaru, u  XI veku za vreme cara Aleksija Komnena ustanovljen je njihov zajednički dan praznovanja. Svojim životom, radom, i naukom ova tri Svetitelja su obeležili ne samo vreme u kojem su živeli, nego i samo hrišćanstvo. Neposredan razlog zbog kog je ustanovljen njihov zajednički praznik je bio taj što su u narodu nastale rasprave ko je od ove trojice Svetitelja veći. Jedni su uzdizali Vasilija zbog njegove čistote i hrabrosti, drugi Grigorija zbog njegove nedostižne dubine i visine uma u bogoslovlju, a treći Zlatousta zbog njegove čudesne krasnorečivosti i jasnoće izlaganja vere. Zbog tih svojih tvrdnji oni su bili u narodu poznati kao vasilijani, grigorijani i jovaniti. No promislom Božjim ovaj spor je bio rešen na korist crkve i na još veću slavu trojice svetitelja.

Episkop evhaitski Jovan imao je jednu viziju u snu, naime: najpre su mu se javili  svaki od ova tri svetitelja posebno u velikoj slavi i neiskazanoj krasoti, a zatim i sva tri zajedno. Tada su mu rekli: „Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrečno… niti ima među nama prvog ni drugog“. Još su svetitelji posavetovali episkopa Jovana da im on napiše jednu zajedničku službu i da im se odredi jedan zajednički dan praznika. Povodom ovoga divnog viđenja spor se rešio ustanovnjeljem njihovog zajedničkog praznika.

Praznovanje Sveta Tri Jerarha ima veliku tradiciju u svim pravoslavnim zemljama, a u Grčkoj ima čak i nacionalni karakter i smatra se praznikom prosvete i školstva.