Veštački-inteligentni hardver: Nove mogućnosti za kompanije

Veštačka inteligencija otvara najbolje mogućnosti za kompanije koje proizvode poluprovodnike u poslednjih nekoliko decenija. Kako možemo ostvariti priključak utakmici?

Softver je bio zvezda visoke tehnologije u poslednjih nekoliko decenija, i lako je razumeti zašto. Sa računarima i mobilnim telefonima, inovacije koje menjaju igru i definišu ovu eru, arhitektura i softverski tehnološki slojevi omogućili su nekoliko važnih pomaka. U ovom okruženju, poluprovodničke kompanije bile su u teškom položaju. Iako su njihove inovacije u dizajnu i proizvodnji čipova omogućile uređaje nove generacije, dobile su samo mali deo vrednosti koje dolaze iz tehnološkog paketa – oko 20 do 30 % s računarima i 10 do 20 % s mobilnim uređajima.

Ali, priča za poluprovodničke kompanije mogla bi biti različita sa rastom veštačke inteligencije (AI) – tipično definisanom kao sposobnost mašine da obavlja kognitivne funkcije povezane sa ljudskim umovima, kao što su opažanje, razmišljanje i učenje. Mnoge AI aplikacije su već stekle širok spektar, uključujući virtualne asistente koji upravljaju našim domovima i programe za prepoznavanje lica koji prate kriminalce. Ova raznovrsna rešenja, kao i druge nove AI aplikacije, dele jednu zajedničku osobinu: oslanjanje na hardver kao osnovni faktor za inovacije, posebno za logičke i memorijske funkcije.

Šta će ovaj razvoj značiti za prodaju i prihode poluprovodnika? i koji će čipovi biti najvažniji za buduće inovacije? Da bismo odgovorili na ova pitanja, pregledali smo aktuelna rešenja za AI i tehnologiju koja ih omogućava. Takođe smo ispitali mogućnosti za poluprovodničke kompanije u celoj tehnologiji. Naša analiza otkrila je tri važna nalaza o stvaranju vrednosti:

  • AI bi mogao omogućiti kompanijama za poluprovodnike da obuhvate 40 do 50 % ukupne vrednosti iz tehnološkog paketa, što predstavlja najbolju priliku koju su imali u poslednjih nekoliko decenija;
  • Skladištenje će iskusiti najveći rast, ali će poluprovodničke kompanije osvojiti najviše vrednosti u računanju, memoriji i umrežavanju;
  • Da bi se izbegle greške koje ograničeno hvataju vrednosti u prošlosti, poluprovodničke kompanije moraju da preduzmu novu strategiju stvaranja vrednosti koja se fokusira na omogućavanje prilagođenih, end-to-end rešenja za specifične industrije, ili „mikrovertikale“.

 

AI tehnologija će otvoriti mnoge mogućnosti za poluprovodničke kompanije

AI je postigao značajan napredak od svog nastanka 1950-ih, ali neki od najznačajnijih događaja su se nedavno desili kada su programeri kreirali sofisticirane algoritme za mašinsko učenje (ML) koji mogu obraditi velike skupove podataka, „naučiti“ iz iskustva i poboljšati se vremenom.  Najveći skokovi došli su u 2010. godini zbog napretka u dubokom učenju (DL), tipu ML koji može obraditi širi spektar podataka, zahteva manje predobrade podataka od strane ljudskih operatera i često daje tačnije rezultate.

AI će najviše rasti u skladištenju, ali najbolje mogućnosti za stvaranje vrednosti leže u drugim segmentima

Daljom analizom, uvidom u specifične mogućnosti za poluprvodničke igrače u okviru računanja, memorije, skladištenja i umrežavanja. Za svaku oblast, ispitali smo kako se hardverska potražnja razvija u oba centra podataka i na ivici. Takođe smo kvantifikovali rast koji se očekuje u svakoj kategoriji osim umrežavanja, gde će mogućnosti za hvatanje vrednosti za AI biti relativno male za poluprovodničke kompanije.

Revolucija AI i DL daje industriji poluprovodnika najveću priliku za generisanje vrednosti koju je imala decenijama. Hardver može biti diferencijator koji određuje da li vrhunske aplikacije stižu na tržište i privlače pažnju. Kako napreduje AI, hardverski zahtevi će se pomeriti za računanje, memoriju, skladištenje i umrežavanje – i to će se prevesti u različite obrasce potražnje. Najbolje poluprovodničke kompanije će razumeti ove trendove i slediti inovacije koje pomažu da se AI hardver dovede na novi nivo. Pored toga što će imati koristi od njihove donje granice, oni će takođe biti pokretačka snaga iza AI aplikacija koje transformišu naš svet.