Zelenije telekomunikacione mreže

Troškovi energije za telekom operatere širom sveta već su visoki: na kraju 2018. godine oni su u proseku činili oko 5 procenata operativnih troškova. Na tržištima u nastajanju, gde niska pokrivenost mrežom često znači da operateri sopstvenu energiju moraju snabdevati agregatom, energija može predstavljati čak 7 procenata troškova. A čini se da će troškovi rasti dalje, vršeći veći pritisak na marže u trenutku kada industrija teško može podneti bilo kakav dodatni finansijski teret.

Ovaj sve veći energetski izazov u velikoj meri je rezultat eksponencijalnog rasta prometa koji će nove 5G usluge verovatno pružiti. Iako je 5G-novi radio standard energetski efikasniji po gigabajtu od 4G standarda, predloženi slučajevi upotrebe 5G i novi opsezi spektra zahtevaće mnogo više mobilnih lokacija, nadmašujući potencijalnu energetsku efikasnost. Prema procenama industrije, svakoj 5G lokaciji biće potrebno dva do tri puta više snage od 4G ekvivalentne lokacije. U isto vreme, kako se na rubu pruža više usluga, broj data centara će morati da raste. Prema našim proračunima, oni već čine 5 do 10 procenata troškova energije telekom operatera.

Takođe će se povećati troškovi na strani ponude. U proseku su globalne cene električne energije tokom poslednje decenije porasle za oko 1 procenat godišnje, iako su se u Australiji, Kanadi, Egiptu, Francuskoj i Južnoj Africi popele za između 3 i 7 procenata. Nema razloga da se veruje da će se ovaj trend smanjiti, posebno s obzirom na verovatni prelazak na električna vozila na mnogim tržištima i dodatnu potražnju za mrežnom snagom koju će ovo osloboditi.

Međutim, troškovi nisu jedina briga. Telekom operateri već čine 2 do 3 procenta ukupne globalne potražnje za energijom, što ih često čini jednim od energetski najintenzivnijih preduzeća na njihovim geografskim tržištima. Kako se potrošnja energije operatera širi, tako će se povećati i njihov otisak ugljenika, šteteći ne samo životnoj sredini već i njihovoj reputaciji i ugledu, posebno među rastućom klasom društveno odgovornih investitora.

Ali to ne mora biti slučaj. Svi operatori imaju značajan opseg da smanje troškove energije i potrošnju. Na primer, u trenutnim mobilnim mrežama prenos podataka troši samo oko 15 procenata energije. Otprilike 85 procenata se troši zbog gubitka toplote u pojačalima, opreme koja radi u praznom hodu kada nema prenosa podataka i neefikasnosti u sistemima kao što su ispravljači, rashladni sistemi i jedinice baterija.

Neke uštede leže u primeni veštačke inteligencije (AI) i Interneta stvari (IoT): neke u strukturnim i arhitektonskim transformacijama, a neke u jeftinijim i održivijim izvorima energije. Obim potencijalne uštede variraće u zavisnosti od operatera i tržišta. Propisi koji regulišu distribuciju i maloprodaju, podsticaji za zelenu energiju, izbor OEM-a i početna tačka operatera u energetskoj efikasnosti će sve promeniti. Ipak, naš rad sugeriše da mnogi operatori mogu smanjiti troškove energije za najmanje 15 do 20 procenata u roku od samo jedne godine i više tokom dužeg perioda.

Tamo gde su mogućnosti

Najveće mogućnosti za potrošnju energije i smanjenje troškova leže u četiri oblasti. Neke su složenije od drugih, a neke zahtevaju veću kapitalnu potrošnju od drugih.

Isključivanje vođeno veštačkom inteligencijom

Sistemi koji se ne koriste u stalnoj upotrebi troše značajne količine energije. Obično mreža za radio pristup (RAN) čini oko 60 procenata energije koja se koristi na mobilnoj lokaciji. Opterećenja podatkovnog saobraćaja su povremena, tako da se različiti delovi RAN-a mogu na kratko prebaciti u režim spavanja, čak i tokom perioda vršnog saobraćaja. Mobilni operater u Australiji otkrio je da jednostavno isključivanje simbola pojačala snage na lokaciji može smanjiti potrošnju za više od 7 procenata, bez ikakvog pogoršanja usluge.

AI proširuje potencijal za takve mogućnosti uštede energije širom mreže. Sposobnost analize velike količine podataka koji se odnose na obrasce saobraćaja, potražnju u realnom vremenu i dostupnost mrežnih resursa omogućava brze, automatizovane odluke o delovima sistema koji se mogu prebaciti u režim spavanja ili isključiti. Na primer, ovo bi moglo uključivati isključivanje nosača frekvencije ili trenutno isključivanje lokacije u oblastima u kojima postoji preklapajuća pokrivenost. Procenjujemo da takvi AI koji štede energiju mogu doneti uštedu od 5 do 7 procenata za neke operatore, pored uštede koja proizlazi iz samostalnih mera efikasnosti na nivou lokacije. A potencijal će sigurno rasti dalje. Kako se otvoreni i cloud pristupi izgradnji RAN-a osvajaju, pojavljuju se dodatna rešenja za inteligenciju koja ne samo da štede energiju već i minimiziraju s tim povezana pitanja u vezi sa korisničkim iskustvom, poput kašnjenja. Takođe se mogu koristiti na svim mrežama, od 2G do 5G.

Sličan napredak u uštedi energije se dešava sa AI na fiksnim mrežama. Na primer, AI može smanjiti troškove energije u centralnim kancelarijama za između 3 i 5 procenata kontinuiranim kalibrisanjem optimalnih podešavanja rashladnih uređaja, pumpi i ventilatora radi zaštite od otpada.

AI alati za upravljanje energetskom efikasnošću u data centrima (gde će se nalaziti RAN u oblaku) su znatno zreliji. Na primer, Google je prijavio 30 odsto uštede energije koristeći AI u svojim data centrima, što ilustruje koliko bi visoki telekom operateri mogli da postave svoj pogled.

Ogroman je jaz između visokog nivoa potrošnje energije i troškova većine operatera i nižih nivoa koji su tehnički mogući, čak i danas. Kompanije koje ne uspeju da iskoriste nove alate koji se razvijaju za smanjenje potrošnje i jeftinije, održive izvore energije videće da se taj jaz povećava kako promet raste, što nanosi potencijalno trajnu štetu njihovim konkurentskim pozicijama. Oni više ne mogu priuštiti da zaziru od postavljanja odvažnih ciljeva koji će biti od koristi ne samo kompaniji i industriji, već i životnoj sredini i svetu.

Izvor: McKinsey