Budućnost pakovanja

Pakovanje je sveprisutno. Dotiče gotovo sve ljude na planeti. To utiče na stvari koje su potrebne da bi ljudska bića preživela: hrana, zdravstvena zaštita, lična nega. Sve je to upakovano. Danas ništa od toga nema mnogo inteligencije. Ali, s puno tih proizvoda zadaju stvarne brige. Postoje brige o kvarljivosti, autentičnost, poreklo („odakle ovo dolazi?“). Uz različite vrste inteligencije i senzibiliteta, ti paketi mogu biti mnogo dinamičniji i mogu pomoći na dva načina. Jedan od načina je: „Ne bacajte ovo, iako je istekao njegov rok trajanja.“ Ili, s druge strane, „Ta flašica za jogurt koji ste upravo kupili, a koja bi trebalo da traje dve nedelje, je pokvaren i ne treba ga konzumirati. “To su tipovi primera za koje sumnjamo da ćemo ih videti.
Idite u supermarket. Odlučite da kupite bocu alkohola. Kupujete je i kažete: „Ne znam šta da radim.“ Umesto toga, razmislite da li ambalaža na njoj može da vam kaže jednu stvar: kako napraviti koktel. Drugo, kad ga skenirate, kaže vam: „Možete napraviti koktel koji vam ovako odgovara, jer znam da je to vrsta koktela koju volite i napravite. Evo još dva sastojka koja morate da kupite. „I imaćete ih. Postaće vam personalizovani asistent.
Ono što se već testira je digitalni otisak. Kako mogu dobiti svoje ime na flaši pića? Ili, kada kupujem teglu s džemom ili nešto slično, kako mogu da imam svoje ime na sebi ili neku prilagođenu promociju? Mislim da će ta vrsta personalizacije biti naročito važna za podsticanje prodaje robe.
Možete zamisliti da se ambalaža menja prema vama kao potrošaču u vidu personalizacije koja se može ponovo i ponovo da se upotrebljava. Možda ćemo videti više mikro lanaca snabdevanja koji su postavljeni u određenim zajednicama koje imaju veću potražnju za personalizacijom potrošača ili zahtevima da ambalaža bude održiva i personalizovana i ponovo korišćena.
Sjajan primer o kome ljudi pričaju je pakovanje na bazi povrća. Razmislite na ovaj način: idete da kupite burger, a zatim bacate kutiju. Šta se događa ako možete pojesti kutiju? Šta se dogodi ako možete zagrejati kutiju i staviti je u svoju supu? Šta ako je na bazi algi ili na bazi proteina? Tada ga možete ponovo koristiti, ali ne ponovo kao paket, već u drugoj aplikaciji. Možete je na kraju pojesti. Ili vaš pas može na kraju da ga pojede. To su vrste inovacija za koje verujemo da ćete videti u narednih pet, deset, 15 godina.
„Must dos“ za kompanije za pakovanje
Vidimo mnogo kompanija za pakovanje koje čekaju da im kupci dođu i zatraže nešto drugačije. Izazov s tim je što često, kupci zatraže nešto drugačije i prelaze na novi proizvod. Dakle, postoji realna prilika da proizvođači ambalaže napreduju, shvate kako ti trendovi utiču na potrošače, a samim tim i na njihove kupce, i pristupe rešenjima.
Potrebno je ostvariti puno bliža partnerstva s vlasnicima marki, s trgovcima, prodavcima na reciklaži, pa čak i s novim tipovima kupaca, poput e-prodavaca koji razmišljaju: „Kako će ovo pakovanje delovati u lancu vrednosti ? Kako to razviti i rešiti bolnu tačku? ”
McKinsey