Digitalna elektrana budućnosti

Kao i mnoge druge industrije, i proizvodnja električne energije postaje sve više digitalizovana. Ipak, mnogi igrači tek sada preduzimaju korake da stvore vrednost od tehnološki omogućenih inicijativa i uspostave nove načine rada. Zapravo, ne postoje globalni end-to-end slučajevi digitalizacije u proizvodnji električne energije; čak i tehnološki najnapredniji igrači primenili su samo mali broj izolovanih slučajeva upotrebe digitalizacije, koji često nisu direktno vezani za poslovnu vrednost.

Jednostavno rečeno, elektroenergetske kompanije nisu ni približno toliko napredne koliko bi mogle biti, tako da su troškovi poslovanja i održavanja veći nego što bi mogli biti. Dalje komplikuje stvari, pritisak troškova za termoelektrane, naime, ugalj i gas nastavlja da raste zbog tekuće liberalizacije tržišta električne energije i širokog razmeštanja različitih obnovljivih izvora energije, poput sunca i vetra u Evropi i Sjedinjenim Državama. Sličan razvoj se očekuje na azijskim tržištima, poput Japana. Ovi uslovi doveli su do doslednih, glavnih zamki na tržištima.

Tehnološki omogućena transformacija kombinuje nove tehnologije sa tradicionalnim poboljšanjima i može pružiti veliku vrednost u četiri ključne oblasti: operacije; održavanje; energetska efikasnost; i zdravlje, sigurnost, zaštita i životna sredina (HSSE).

Digitalne transformacije elektrana suočavaju se sa uobičajenim zamkama

Termička proizvodnja i dalje dominira globalnom mešavinom goriva, a ugalj i gas čine 62 procenta i danas predstavljaju 16 petavat-sati (PVh). Naše istraživanje pokazuje da će doprinos uglja i gasa mešavini goriva ostati konstantan do 2030. godine, nakon čega će se smanjiti prema 2050. godini

Usredsredite se na rešenja umesto na načine rada

Mnoge elektroenergetske kompanije se fokusiraju na primenu novih alata, ali zanemaruju nove načine rada. Alati se ponekad ne usvajaju i na kraju propadnu. Međutim, integrisanjem novih načina rada, procesi i standardi ne samo da se usvajaju već postaju i standardni postupak. Kao primer, napredni model optimizacije brzine grejanja pomaže u povećanju performansi postrojenja pružajući operaterima preporuke u realnom vremenu o kalibraciji najvažnijih parametara. Pored izgradnje modela napredne analitike, operativni postupci moraju biti prilagođeni tako da omogućavaju operaterima da slede predloge alata. Što je još važnije, konfiguraciju modela treba stvoriti zajedno sa operaterima kako bi se od početka stvorila verodostojnost alata, što može pomoći da se preporuke koriste u svakodnevnim operacijama.

Dostupnost podataka i struktura

Za mnoge slučajeve korišćenja dostupnost konzistentnih podataka je presudna. U zavisnosti od situacije, uočavaju se različiti nedostaci: 1) kvalitet podataka nije dovoljan, uključujući učestalost i detalje prikupljenih podataka, 2) podaci nisu standardizovani za imovinu unutar jedne kompanije i 3) podaci nisu dostupni izvan perimetra postrojenja .

Svi ovi faktori komplikuju brzi dizajn i primenu slučajeva upotrebe napredne analitike. Da bi se prevazišli ovi izazovi, često se primenjuje dvostruka brzina podataka i IT arhitektura koja zadovoljava specifične potrebe slučajeva prioritetnog korišćenja. Stoga se poslovna vrednost može dokazati i zabeležiti, a dugotrajnija migracija na novi sveobuhvatan sistem podataka i IT može se odložiti bez ometanja napretka primene slučaja upotrebe.

McKinsey