Dugotrajno skladištenje energije kao obnovljivi izvor

Dok svet razmatra kako da uspostavi put ka ograničavanju rasta globalnih temperatura suzbijanjem emisija gasova staklene bašte, opšte je poznato da sektor proizvodnje električne energije ima centralnu ulogu. Odgovoran za jednu trećinu ukupnih globalnih emisija ugljenika, uloga sektora je, u stvari, dvostruko ključna, pošto dekarbonizacija ostatka privrede od vitalnog značaja zavisi od rastuće potražnje za obnovljivom električnom energijom (na primer u električnim vozilima i grejanju stambenih objekata).

Većina projekcija sugeriše da, da bi se postigli klimatski ciljevi u svetu, energetski sektor treba da se potpuno dekarbonizira do 2040. A dobra vest je da globalna elektroenergetska industrija pravi ogromne korake ka smanjenju emisija prelaskom sa fosilnih goriva proizvodnja energije za pretežno vetar i solarnu fotonaponsku (PV) energiju.

Međutim, sve veći udeo obnovljivih izvora energije u mešavini električne energije sa sobom nosi nove izazove. Ne najmanje važno od njih su strukturna opterećenja na postojeću infrastrukturu za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije stvorena novim tokovima električne energije i inherentnom varijabilnosti obnovljivih izvora energije, uključujući potencijalne neravnoteže u ponudi i potražnji, promene u obrascima prenosnih tokova i potencijalnim za veću nestabilnost sistema.

Jedan od odgovora, istražen u novom industrijskom izveštaju sa uvidima i analizama kompanije McKinsei, je dugotrajno skladištenje energije (LDES). Izveštaj, čiji je autor LDES savet, novoosnovana organizacija koju vodi izvršni direktor, zasnovan je na više od 10.000 podataka o troškovima i učinku kompanija članica saveta za tehnologiju. Tvrdi se da bi blagovremeni razvoj dugotrajnog tržišta skladištenja energije uz podršku vlade omogućio nesmetano funkcionisanje energetskog sistema sa velikim udelom energije koji dolazi iz obnovljivih izvora, i na taj način bi dao značajan doprinos privredi.

LDES obuhvata grupu konvencionalnih i novih tehnologija, uključujući mehaničko, termičko, elektrohemijsko i hemijsko skladištenje koje se može konkurentno primeniti za skladištenje energije na duže periode i ekonomski uvećati za održavanje snabdevanja električnom energijom, danima ili čak nedeljama. Ono što oni mogu da obezbede je fleksibilnost sistema, sposobnost da apsorbuju i upravljaju fluktuacijama u potražnji i ponudi tako što skladište energiju u trenucima viška i puštaju je kada je potrebno. Nudi način integracije i pružanja fleksibilnosti celom energetskom sistemu, koji se sastoji od energije, toplote, vodonika i drugih oblika energije.

McKinsey