Govor prof. dr Miomira Petrovića na promociji knjige „Film kao sredstvo propagande u nacističkoj Nemačkoj“

Prof. dr Miomir Petrović govoriće na promociji knjige Lije Stojković „Film kao sredstvo propagande u nacističkoj Nemačkoj“. Promocija će se održati u Multimedijalnoj sali Centra za kulturu „Vlada Divljan“,  6. oktobra u 19 časova.

Pored profesora Petrovića o knjizi će govoriti Lija Stojković, autorka i dr Maja Vukadinović, medijski stručnjak. Moderator je novinarka Aleksandra Malušev.

Zloupotrebom filma i specifičnog jezika pokretnih slika totalitarni režimi su u prvoj polovini dvadesetog veka razvili novo i efikasno propagandno oružje. Sticajem istorijskih okolnosti, istovremeno sa inovativnim bumom i rastom popularnosti sedme umetnosti, Evropu potresaju, prvo rat, zatim Oktobarska revolucija, ekonomska kriza i rađanje fašizma. Istražujući tehnike oblikovanja javnog mnjenja, kreatori kulturnih politika nacističke Nemačke, fašističke Italije i Sovjetskog Saveza uočili su da mladi medij predstavlja najefikasnije sredstvo masovne komunikacije i manipulacije. Zbog toga su formirali posebna odeljenja za propagandu razrađujući mehanizme uticaja i društvene kontrole.