Industrijski potencijal robotike i automatizacije

Širom industrijskog sveta, kompanije se u velikoj meri klade na robotiku i automatizaciju. Za mnoge, automatizovani sistemi će činiti 25 procenata kapitalne potrošnje u narednih pet godina, pokazuju rezultati istraživanja iz 2022. godine, koje su sprovele kompanije McKinsey i Global Industrial Robotics. Rukovodioci industrijskih kompanija očekuju da vide prednosti u kvalitetu rezultata, efikasnosti i vremenu neprekidnog rada. Međutim, mnogi su i dalje oprezni u pogledu izazova, troškovi hardvera i nedostatak internog iskustva su na vrhu liste njihovih briga.

Među anketiranim industrijskim sektorima, najveći trošak na automatizaciju u narednih pet godina predviđa se za maloprodaju i robu široke potrošnje, pri čemu 23 procenta ispitanika iz tog sektora planira da potroši više od 500 miliona dolara. To se poredi sa 15 procenata u hrani i piću i 8 procenata u automobilskoj industriji. Za igrače koji se bave logistikom, automatizacija će predstavljati 30 procenata ili više njihove kapitalne potrošnje u narednih pet godina – najveći udeo među industrijskim segmentima koji su ispitani.

S obzirom na to da se očekuje da će milijarde dolara biti uložene u automatizaciju u narednim godinama, industrijska preduzeća moraju da obezbede ispravnu implementaciju. Mnogi su uplašeni, pokazuju rezultati ankete, a ovakvo stanje nudi tržišne prilike za provajdere tehnologije. Najuspešniji provajderi će biti oni koji mogu pomoći industrijskim kompanijama da prevaziđu izazove, uključujući one koji se odnose na izbor tehnologije, planiranje implementacije i sticanje skupa veština potrebnih za uvođenje u širem obimu.

Neki aspekti produktivne aktivnosti su podložniji automatizaciji od drugih, sa rutinskim zadacima na čelu linije. Aktivnosti kao što su odvajanje, pakovanje, sortiranje, kretanje od tačke do tačke i obezbeđenje kvaliteta su već u izvesnoj meri automatizovane, i u njih će se nastaviti velika ulaganja u narednim godinama. Nasuprot tome, manje je verovatno da će aktivnosti kao što su montaža, površinska obrada i zavarivanje, koje zahtevaju visok nivo ljudskog angažovanja, biti automatizovane u kratkom ili srednjem roku.

Tamo gde se operacije mogu automatizovati, prednosti uključuju sposobnost da se radi brže i sa većim kapacitetom, kao i da se obezbedi visok kvalitet. Pored toga, postoje prednosti u pogledu troškova, radnog vremena neprekidnog rada i bezbednosti. S druge strane, faktori životne sredine i održivosti će verovatno imati manje pozitivan uticaj.

Poruka iz ankete je da automatizacija nije laka. Učesnici navode da glavni izazovi za usvajanje uključuju kapitalne troškove robota i opšti nedostatak iskustva kompanije sa automatizacijom, navelo je 71 odsto i 61 odsto ispitanika. Neki kažu da je poslovno poverenje u tehnologiju nisko, što dovodi do izazova oko osude i finansiranja. Štaviše, očekivanja ispitanika o povećanju proizvodnje i pouzdanosti putem automatizacije zamenjuje se uverenjem da će takva dobit eliminisati radna mesta i da može uticati na postojeće ugovore. U stvari, to nije slučaj jer automatizacija obično dovodi do promena uloga na radnom mestu, a ne do stvaranja viškova.

Izvor: https://www.mckinsey.com