Jubilej Instituta za umetničku igru

Institut za umetničku igru, kao organizaciona jedinica Fakulteta za inženjerski menadžment je, pred prepunim gledalištem scene Aleksandar Popović Teatra Vuk, 1. decembra obeležio jubilej svog osnivanja, prvog fakulteta u Srbiji u polju plesa, koji se kroz petogodišnji rad pozicionirao kao regionalni najpoznatiji centar za izučavanje klasičnog baleta, savremene igre, scenske narodne igre i muzike, pedagogije, koreografije i performansa.

Publici se obratio osnivač i dekan, prof. dr Vladimir Tomašević i prof. Tony Thatcher sa Konzervatorijuma za muziku i ples Trinity Laban iz Londona, koji su podsetili prisutne kako je izgledalo osnivanje Instituta za umetničku igru pre pet godina, a potom su podelili plakete partnerima koji su podržali rad ove institucije.

Plakete su između ostalog uručene Teatru Vuk, Mileni Burić ispred Ministarstva kulture i informisanja, zameniku Ambasadora Ambasade Izraela u Beogradu Maayan Ben Tura, direktoru Austrijskog kulturnog foruma Adrijanu Fajksu, Ani Zekavici direktorki Fondacije za mlade talente, Vesni Burojević – Galeriji Sava Šumanović u Šidu, Nikoleti Dojčinović ispred Radio televizije Srbije, Neli Antonović i Mimartu, direktorki baletske škole Lujo Davičo Slobodanki Simić Novčić, Muzeju savremene dr Dejanu Sretenoviću, Studentskom kulturnom centru Aleksandri Divić, Udruđenju baletskih umetnika Srbije Maji Balčetić i Teodori Sujić.

Institut za umetničku igru u 2019. godini realizovao je osam premijera koje uključuju i performanse, učešće u tradicionalnim Aprilskim susretima Studentskog kulturnog centra, u saradnji s Muzejom savremene umetnosti u Beogradu partner je izložbe Čistač Marine Abramović, gostovanja na festivalima u regionu (Plesni festival u Šibeniku, Festival Velenje, Festival Hajde, BELEF), u okviru 23. Festivala koreografskih minijatura studenti su osvojili skoro sve nagrade.

U svečanom programu Showcase – Sanjanje umetničkog sna, publici se predstavilo preko 40 izvođača u koreografijama Bahram M. Juldaševa, Dagmar Dachauer, Macieja Kuzminskog, Loranda Zachara, Milana Bačkulje, Katarine Ilijašević, Katarine Stojković kao i izvođenje narodnih pesama i igara iz Srbije.