Kako dugoročno transformisati visokoškolske ustanove

Visokoškolske institucije u Sjedinjenim Državama suočavaju se sa izazovima bez presedana. Čak i pre pandemije COVID-19, operativni modeli visokog obrazovanja bili su pod ogromnim pritiskom. Mnoge institucije, koje su se suočile sa opadanjem upisa, posmatrale su kako rashodi nadmašuju prihode i koristili su svoje fondove da pokriju nedostatke.

Pandemija COVID-19 pogoršala je pritiske sa kojima se suočavaju visokoškolske ustanove. Čak i neke od najistaknutijih i najstabilnijih institucija doživljavaju značajan pad školarina i pomoćnih prihoda, kao i sve veći manjak budžeta. Naša analiza sugeriše da bi, pre bilo kakve vladine ili filantropske intervencije, do 57 procenata javnih četvorogodišnjih institucija i do 77 procenata privatnih neprofitnih četvorogodišnjih institucija moglo da pretrpi budžetski manjak od više od 5 procenata. Više od 35 milijardi dolara koje je federalna vlada obezbedila visokom obrazovanju u okviru akcija pomoći do danas pomoglo je institucijama i studentima da reše neke od kratkoročnih izazova, ali će problemi sa upisom verovatno uticati na budžete univerziteta u godinama koje dolaze. Zaista, prema podacima Nacionalne studentske klirinške kuće, pad upisa na fakultet u jesen 2020. godine bio je oštar, sa padom od više od 10 procenata u javnim četvorogodišnjim institucijama i 8 procenata u privatnim neprofitnim četvorogodišnjim institucijama , što značajno utiče na najveći izvor prihoda većine univerziteta. Dok je prikupljanje sredstava ostalo na istom nivou u akademskoj 2020. godini, institucije predviđaju nagli pad prikupljanja sredstava u 2021., što znači da fiskalni izazovi neće uskoro popuštati.

Pristup transformacije koji omogućava institucijama da funkcionišu fleksibilnije i otpornije na dugi rok može pomoći institucijama da izađu na čvršću osnovu iz današnjih izazova i da se pripreme za one u budućnosti. Prava transformacija često poboljšava operativni višak za 20 posto ili više novca koji se zatim može ponovo uložiti u misiju institucije. Ali takva transformacija zahteva intenzivan, operativni program usredsređen na poboljšanje ishoda učenika i jačanje organizacionog zdravlja i učinka. Prema našem iskustvu, postoji pet zajedničkih karakteristika najuspešnijih transformacionih napora. Iako su mnogi lideri svesni takvih napora, uspeh implementacije varira. Nudimo pet inspirativnih primera koji dokazuju da je pristup transformacije ne samo moguć, već je i od suštinskog značaja za dugoročni uspeh institucija.

Visokoškolske institucije su pod ogromnim pritiskom i vremenskim ograničenjem dok rade na tome da svoje studente, fakultete i osoblje očuvaju bezbednim dok izvršavaju svoje misije da obrazuju, sprovode istraživanja i doprinose svojim zajednicama, društvu i javnom dobru. U sektoru koji se već oseća nategnutim, izgledi za sveobuhvatnu transformaciju mogu zvučati neodoljivo za lidere i zajednice koje vode. Ali trud će biti vredan toga.

Lideri mogu inspirisati svoje zajednice otpornijim budućim stanjem koje im omogućava da vide dalje od pandemije i da se usredsrede na poboljšanje blagostanja pojedinaca i društva kroz inspirisano učenje, rast i promene. Sprovođenjem ambicioznog skupa projekata koji će inspirisati ceo tim, podstaći nove oblasti rasta i promeniti putanju univerziteta, ove institucije mogu da nastave da utiču i utiču na generacije učenika i njihove zajednice.

McKinsey