Održana konferencija CIBEK 2019

Fakultet za inženjerski menadžment i Društvo inženjerskog menadžmenta na Fakultetu za inženjerski menadžment u Beogradu danas organizuju II međunarodnu naučno-stručnu konferenciju Cirkularna i bioekonomija – CIBEK 19.

Konferencija se bavi se sve aktuelnijim temama, kao što su poboljšanje efikasnosti i smanjenje upotrebe resursa; identifikacija i stvaranje novih mogućnosti za ekonomski rast i promovisanje inovacija i konkurentnosti gradova i ruralnog područja, kao i kompanija; garantovanje sigurnosti snabdevanja osnovnim resursima; borba protiv klimatskih promena i ograničavanje uticaja korišćenja resursa na životnu sredinu.

Ova konferencija okuplja naučnike, profesionalce i studente iz Jordana, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije u cilju razmene ideja i koncepata od izuzetnog značaja za budući održivi ekonomski razvoj.

Učesnicima su se obratili prof. dr Vladimir Tomašević, predsednik Saveta Fakulteta za inženjerski menadžment i Isabel Airas, predstavnik Privredne komore Republike Srbije.

Predavači po pozivu na ovogodišnjoj CIBEK konferenciji su među najznačajnijim svetskim autoritetima za pitanja cirkularne ekonomije, obnovljivih izvora, zaštite životne sredine i održivog razvoja:

  1. MOHAMMED AL TA’ANI, Generalni direktor Društva za obnovljivu energiju, generalni sekretar Arapske Komisije za obnovljivu energiju, Jordan.

Predavanje: The fourth energy generation and artificial intelligence as the key in Arab countries.

  1. VIKTOR SIMONČIĆ, dipl. ing. kem. teh, Nezavisni savetnik za životnu sredinu i održivi razvoj, Hrvatska.

Predavanje: When and how a circular economy can become reality – a challenge for sustainable local development and business opportunities.

Putem platforme Skype, učesnicima se obratio i:

  1. JOEL FERNANDEZ, Director at Trade & Invest British Columbia, Indija sa predavanjem: EU India Corporation Policy.

Partneri konferencije su Nemačko-srpska privredna komora, Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, Privredna komora Republike Srbije, Sekretarijat za privredu grada Beograda, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Turistička organizacija Srbije, Institute for renewable energy, Energo Wind, Društvo inženjerskog menadžmenta Srbije.

Rezultate svojih istraživanja predstavili su predstavnici istaknutih visokoškolskih institucija i organizacija iz Srbije i regiona, a poseban akcenat je dat na predstavljanje rezultata istraživanja koja su obavili studenti. Svi prezentovani radovi će biti objavljeni u Zborniku radova konferencije.