Konferencija „Prevencija i izazovi u sistemu bezbednosti“

U organizaciji Fakulteta za inženjerski menadžment danas se održava Nacionalna konferencija sa temom „Prevencija i izazovi u sistemu bezbednosti“.

Konferenciju su otvorili prof. dr Darija Kisić-Tepavčević, ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i prof. dr Vladimir Tomašević, dekan Fakulteta za inženjerski menadžment, a uvodna izlaganja su izneli Tatjana Bojanić, direktor Instituta za standardizaciju Srbije, Nebojša Miletić, član predsedništva Unije poslodavaca Srbije, Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Čedanka Andrić, predsednik UGS Nezavisnost.

Na Konferenciji se razmatraju pitanja, najpre, iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, odnosno Nacrt zakona bezbednosti i zdravlja na radu. Novi zakon se donosi posle 16 godina i cilj je dalje približavanje propisimam i praksi EU, rešavanje pitanja iz ove oblasti koja su se u praksi pokazala kao sporna.

Takođe, u međuvremenu, doneti su i novi propisi u oblasti rada (Zakon o agencijskom zapošljavanju, Zakon o sezonskom zapošljavanju, Zakon o dualnom obrazovanju, Zakon o zapošljavanju stranaca, Zakon o bezbednosti proizvoda) kojima se ovaj Zakon mora prilagoditi, a nastale su i nove okolnosti kao što je virus COVID–19, te treba rešiti niz pitanja (rad od kuće, na daljinu).

Na Konferenciji će se skrenuti pažnja i na pitanja iz oblasti Zaštite od požara i iz oblasti Vanrednih situacija.

Cilj Konferencije smanjenje povreda na radu i profesionalnih bolesti.