LIDERI U AVIOSAOBRAĆAJU DO 2020.

Sedam prioriteta za komercijalne lidere u avio saobraćaju do 2020. godine

Komercijalna avio-industrija je spremna za nastavak rasta. Očekuje se da će potražnja za putnicima u vazdušnom saobraćaju porasti na oko 4 % godišnje u narednih deset godina. U segmentu poslovnog vazduhoplovstva, smanjenje zaliha polovnih aviona i povećane stope iskorišćenja imaju obećavajuće indikatore. Da bi zaštitili i poboljšali tržišne pozicije i maksimizirali vrednost u dugoročnom periodu, veliki igrači u avio industriji trebali bi se fokusirati na nekoliko prioriteta.

Upravljanje strukturom industrije koja se razvija

Već više od dve decenije koncentrisane strukture u većini glavnih segmenata nude nekoliko prednosti, uključujući smanjenu izloženost cikličnosti, veliki zaostatak u proizvodnji i ukupnu stabilnost. Nedavno, međutim, vidimo indikacije prekida. U velikim komercijalnim avionima, na primer, nove članice, Kina i Rusija, dovode u pitanje trenutni duopol, uprkos nedavnim najavama partnerstva u regionalnom segmentu. Slični pomaci se dešavaju u pogonu malih aviona, poslovnih aviona i zabavi tokom leta, zahvaljujući zajedničkim ulaganjima i širenju od strane kompanija iz drugih segmenata ili industrija. Pored toga, organska i neorganska vertikalna integracija od strane glavnih nosilaca takođe će postepeno menjati strukturu u nekim segmentima.

Krećite se kroz turbulentno nebo

U protekloj deceniji, tržište komercijalnih aviona je doživelo rekordne narudžbine, što je rezultiralo proizvodnim zaostacima jednakim više od šest godina za avione uskog trupa. Ova potražnja i novi učesnici na tržištu su naveli proizvođače da povećaju najavljene stope proizvodnje na kombinovanih 1.700 aviona uskog trupa godišnje do 2025. godine. Proizvodnja razumnih pretpostavki za korišćenje ovih aviona i penzionisanje instalirane baze, kapacitet uskog trupa ((mereno) u dostupnim miljama za sedenje) može porasti 7% godišnje u narednoj deceniji, ali očekuje se da će potražnja za putnicima (merena u prihodima putničkih milja) rasti samo oko 4 do 5% godišnje. Zainteresovane strane će verovatno rešiti ovaj potencijalni disbalans kroz kombinaciju nižih od najavljenih stopa proizvodnje, ranije povlačenja instalirane baze, niže upotrebe aviona i stimulacije putničke potražnje. Svaki od ovih faktora ima implikacije za učesnike u industriji preko lanca vrednosti. Bez obzira na to kako se tržište uklanja, neke kompanija će iskusiti značajne poremećaje.

Prekid krive troškova razvoja

Tokom proteklih 20 godina, novi troškovi razvoja aviona i sistema su se udvostručili u realnim uslovima – od stotina miliona za glavne komponente do 5 milijardi dolara za motore i 25 milijardi dolara ili više za avione. Zajedno, projektovanje, proizvodnja radne snage i alati čine oko 70% ukupnih troškova razvoja. Povećana složenost sistema dovela je do rasta troškova razvoja kako bi nadmašila povećanje produktivnosti zbog napretka u radu i tehnološkog napretka. Ova neusklađenost može postati značajan otpor inovacijama i usporiti uvođenje novih proizvoda: visoki troškovi razvoja čine poslovni slučaj novim programima znatno izazovnim.

Pronađite svoje mesto u mobilnoj budućnosti

Po prvi put u nekoliko decenija, višestruki novi segmenti aviona spremni su da poremete industriju. Na primer, mala, električna vertikalna uzletanja i sletanja (eVTOL) putnička vozila mogla bi biti 100 milijardi dolara samo u Sjedinjenim Državama, sa potencijalom da globalno dostignu 500 milijardi dolara. S obzirom na fokus na autonomiju i električni pogon, manju veličinu vozila u poređenju sa tradicionalnim avionima, i cilj masovnog usvajanja, lanac vrednosti na novim tržištima aviona izgleda će veoma različito od tradicionalnog avionskog prostora. Vozila bi mogla postati robotizovana, a infrastruktura (kao što su skiportovi i stanice za punjenje), upravljanje vazdušnim saobraćajem i interfejs za potrošače verovatno će imati izraženiju ulogu. Ova perspektiva privukla je nove konkurente i potencijalne partnere – od platformi za deljenje vožnje do OEM proizvođača do pokretanja softvera – sa različitim i potencijalno destruktivnim pristupima, uključujući mogućnosti masovne proizvodnje, agilan i brz razvoj iteracije, i duboku analitiku.

Članak preuzet : McKinsey