Manifestacija Muzeji za 10

Manifestacija Muzeji za 10, sedmi put po redu, održava se od 12. do 18. maja 2021. godine i obuhvata održavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja.

Tokom sedam dana programa u više od 100 muzeja i srodnih ustanova kulture, u više od 50 gradova pripremljeni su brojni sadržaji za posetioce – izložbe, stalne postavke, dodatni programi uz autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performansi, promocije knjiga, koncerti i druge aktivnosti.

Ovogodišnja tema – Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse fokusira se na nove prakse stvaranja vrednosti, nove poslovne modele za kulturne institucije i inovativna rešenja za socijalne, ekonomske i ekološke izazove sadašnjosti.

Manifestacija Muzeji za 10 nacionalna je muzejska inicijativa koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija.

Ova do sada najveća muzejska inicijativa na teritoriji Srbije jedinstvena je u evropskom kulturnom prostoru i osmišljena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji sa ciljem efikasnijeg rada, veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom. Rezultat je intenzivnija interakcija sa publikom i veća poseta, kao i bogati i raznovrsni programi koji obogaćuju kulturno-turističku ponudu Srbije.

 

Izvor: https://muzejisrbije.rs/