Novo doba u građevinarstvu: Kako preoblikovati najveći svetski ekosistem

Građevinska industrija i njen širi ekosistem grade zgrade, infrastrukturu i industrijske strukture koje su temelj naše ekonomije i od suštinskog su značaja za naš svakodnevni život. Uspešno je izveo sve izazovnije projekte, od podmorskih tunela do nebodera. Međutim, industrija je takođe u mnogim aspektima imala nezadovoljavajući učinak tokom dužeg vremenskog perioda. Pandemija COVID-19 mogla bi biti još jedna kriza koja stvara haos u industriji koja je uglavnom posebno osetljiva na ekonomske cikluse.

Faktori spoljnog tržišta, u kombinaciji sa usitnjenom i složenom dinamikom industrije i sveukupnom averzijom na rizik, učinili su promene teškim i sporim. Izgleda da će kriza COVID-19 dramatično ubrzati poremećaj ekosistema koji je započeo mnogo pre krize. U takvim vremenima važnije je nego ikad da glumci pronađu zvezdu vodilju za to kako će izgledati sledeći normalan i donesu smele, strateške odluke da izađu kao pobednik.

Mnoge studije su ispitivale pojedinačne trendove kao što su modularna konstrukcija i održivost. Ovaj izveštaj daje procenu kako će se čitav niz ometajućih trendova kombinovati da bi ozbiljno preoblikovao industriju. Naše istraživanje gradi buduće scenarije na osnovu više od 100 razgovora sa stručnjacima i rukovodiocima, iskustva iz prve ruke u pružanju usluga klijentima širom ekosistema i pregledima drugih industrija i njihovim putovanjima u transformaciju. Potvrdili smo trendove i scenarije koji su se pojavili sprovođenjem ankete od 400 globalnih lidera u industriji. Konačno, kvantitativno smo modelirali skupove vrednosti i dobiti širom lanca vrednosti, na osnovu današnjih podataka preduzeća, i formulisali buduće scenarije. Pronašli smo ogromne dokaze da će poremećaj dodirnuti sve delove industrije i da je već započeo u velikoj meri.

Među našim nalazima su sledeći:

  • Građevinarstvo je najveća industrija na svetu, a opet, čak i van kriza, ne radi dobro. Ekosistem predstavlja 13 procenata globalnog BDP-a, ali građevinarstvo beleži oskudan rast produktivnosti od 1 procenta godišnje tokom poslednje dve decenije. Prekoračenje vremena i troškova su norma, a ukupna zarada pre kamata i poreza (EBIT) iznosi samo oko 5 procenata uprkos prisustvu značajnog rizika u industriji.
  • Devet smena će radikalno promeniti način isporuke građevinskih projekata i slične industrije su već pretrpele mnoge smene. Kombinacija zahteva za održivošću, pritiska na troškove, nedostatka veština, novih materijala, industrijskih pristupa, digitalizacije i nove vrste igrača izgleda da će transformisati lanac vrednosti. Preokreti uključuju proizvodnju i specijalizaciju, povećanu kontrolu lanca vrednosti i veću usredsređenost na kupce i brendiranje. Konsolidacija i internacionalizacija stvoriće razmere potrebne za omogućavanje viših nivoa ulaganja u digitalizaciju, istraživanje i razvoj i opremu, kao i održivost, kao i ljudski kapital.
  • Kriza COVID-19 će ubrzati promene koje su već počele da se dešavaju u velikom obimu. Naše istraživanje sugeriše da će industrija za pet do deset godina izgledati radikalno drugačije. Više od 75 posto ispitanika u našem istraživanju izvršne vlasti složilo se da će se devet promena verovatno dogoditi, a više od 60 posto veruje da će se verovatno dogoditi u narednih pet godina. Već vidimo konkretne znakove promena: na primer, trajni udeo na modularno-građevinskom tržištu novih severnoameričkih projekata izgradnje nekretnina porastao je za 50 procenata od 2015. do 2018. godine, potrošnja za istraživanje i razvoj među najboljih 2.500 građevinskih kompanija u svetu porasla je za približno 77 posto od 2013. godine, a pojavila se nova vrsta igrača koja će voditi promenu. Dve trećine ispitanika u anketi veruje da će COVID-19 dovesti do ubrzanja transformacije, a polovina je već prikupila ulaganja u tom pogledu.
  • Godišnji fond profita od 265 milijardi dolara očekuje rušilače. Lanac vrednosti koji donosi približno 11 biliona dolara globalne dodane vrednosti i 1,5 triliona dolara globalnog fonda dobiti izgleda da je spreman za remont. U scenariju koji se zasniva na analizi i intervjuima stručnjaka prema klasi imovine, snažno pogođeni segmenti mogu imati zapanjujućih 40 do 45 procenata postojeće dodane vrednosti u riziku, čak i kada ekonomski pad iz COVID-19 jenjava – vrednost koja bi se mogla prebaciti na nove aktivnosti poput kao proizvodnja van lokacije, višak kupaca ili novi izvori profita. Ako vrednost uloga uhvate igrači građevinskog ekosistema, ukupni profitni fondovi mogli bi se skoro udvostručiti, sa sadašnjih 5 na 10 procenata.1 Razmera i tempo promena i odgovarajući odgovor uveliko će se razlikovati među nekretninama, infrastrukturi, i industrijska izgradnja – ali to će sve biti pogođeno. Igrači koji se brzo kreću i uspevaju da radikalno nadmaše svoje konkurente mogli bi da ugrabe lavovski deo od 265 milijardi dolara u novoj i promenljivoj dobiti i vide procene sličnije onima koje su pokrenute iz Silicijumske doline od tradicionalnih građevinskih firmi.
  • Da bi opstali i napredovali, postojeći moraju odgovoriti. Svi akteri u građevinskom lancu vrednosti moraće da razviju svoje strategije za rešavanje ili vođenje poremećaja. Ovo se posebno odnosi na inženjering i dizajn, distribuciju materijala i logistiku, generalno ugovaranje i specijalizovane podugovaranje, koji će se verovatno suočiti sa komodizacijom i smanjenim udelom vrednosti za delove svojih aktivnosti. Kompanije mogu da pokušaju da odbrane svoje stavove i prilagode se promenljivom okruženju ili da se ponovo pronađu kako bi iskoristile promene u industriji. Svi će morati da ulažu u one koji omogućavaju poput agilnih organizacija.
  • Investitorima se savetuje da koriste predviđanja za odgovarajuće promene u svojoj investicionoj aktivnosti i imaće dovoljno mogućnosti da generišu alfa. Kreatori politike treba da pomognu industriji da postane produktivnija i da postigne bolje ishode stanovanja i infrastrukture za građane. A vlasnici će imati koristi od boljih struktura po nižoj ceni ako budu odigrali svoju ulogu u promenama.

McKinsey