Sledeći talas spajanja i preuzimanja u naprednim industrijama

S obzirom da se COVID-19 nastavlja širiti i da pandemija remeti normalan život, malo je poslovnih lidera koji osvetljavaju transakcije spajanja i preuzimanja. Zbog obilja opreza, mnogi poslovi su zadržani ili su u potpunosti napušteni. Iako bi aktivnosti spajanja i preuzimanja mogle ostati ograničene u vrlo kratkom roku, očekujemo da će se dramatično povećati kada put ka ekonomskom oporavku bude u fokusu.

Usled finansijske krize 2008. godine, talas spajanja i preobražaja transformisao je naprednu industriju, uključujući automobilsku industriju, mašine, poluprovodnike, elektroniku, vazduhoplovstvo i odbranu, a talas posle 2020. godine obećava da će biti veći. Sada je vreme za poziv na akciju: izvršni direktori u industriji moraju se pripremiti. Ovo je trenutak za naginjanje napred, oblikovanje budućnosti industrije i postavljanje osnova za sledeću S-krivu inovacija, rasta i vođstva.

Digitalizacija

Industrijske kompanije sa visokim performansama već nekoliko godina prolaze kroz digitalnu transformaciju, ali to čine neravnomernim tempom. Na primer, mnogi usredsređuju svoje napore koristeći industrijski Internet stvari u fabrikama, inženjering digitalnih niti i prediktivnu analitiku u servisiranju, pružajući im prednost u automatizaciji procesa, istovremeno oduševljavajući kupce i pokrećući prodajne zahteve na mreži putem e-trgovine.

Digitalizacijom bi kompanije u širem industrijskom segmentu mogle da povećaju prihode i marže za čak 4 do 7 procenata, što znači povećanje zarade pre kamata, poreza, amortizacije i amortizacije (EBITDA) do 9 procenata. Uspešne organizacije će se pojaviti digitalnim i brzim povezivanjem u njihove kompanije u i oko njihovih proizvoda u načinu na koji sarađuju i prodaju kupcima.

Prekid lanca snabdevanja

Tokom poslednje dve ili tri decenije, lanci snabdevanja su postajali sve više globalni, sa svakom karikom u lancu koja je optimizovana i u sistemu se toleriše malaksalost. Ali digitalizacija lanca snabdevanja nije išla u korak. Iako su kompanije dobro poznavale svoje neposredne dobavljače, nedostajalo im je uvida u puni raspon i slojeve svojih dobavljača, pa nisu mogle da vide sve potencijalne ranjivosti.

Pomeranje ka ACES-u

Napredne industrije osećaju uticaj ACES-ovih trendova (autonomnih, povezanih, elektrifikovanih i zajedničke mobilnosti) već nekoliko godina. Tehnički igrači doneli su značajne inovacije u sektor, ali ostalo je još mnogo posla na transformisanju hardvera i globalne infrastrukture u područja koja mogu da podnesu pomak.

Razmišljati veliko i transformisati se putem spajanja i preuzimanja

Dok industrijske kompanije preispituju svoje strategije rasta za postpandemijsko okruženje, očekujemo da će mnogima M&A biti presudna za njihove potrage za stvaranjem vrednosti. Nadalje očekujemo da vidimo sedam tema spajanja i preuzimanja – područja u kojima je kompaniji potrebno spajanje i preuzimanja da bi postigla svoju strategiju i u kojima može dodati vrednost ciljevima – koje odražavaju trendove oblikovanja sektora:

  • Iskoristite spajanja i preuzimanja za obim i konsolidaciju. Kompanije će se konsolidovati na nivou OEM-a i lanca snabdevanja kako bi smanjile fiksne troškove, stekle konkurentne razmere, povećale otpornost na pad i ojačale lance snabdevanja.
  • Ponovno prilagodite portfelj, proizvode i kanale. Kompanije će prodati neprofitabilne geografske lokacije i nerezidentna preduzeća, posebno zato što se fokusiraju na stratešku imovinu u svom portfelju. Oni će se proširiti na nove proizvode izgrađene oko njihovog osnovnog posla i više će se oslanjati na autonomne procese i elektrifikaciju.
  • Proširite se na usluge. Kompanije će nuditi usluge održavanja i druge usluge (poput mobilnosti kao usluge i upravljanja voznim parkom). Oni će ući u održavanje, popravku i rad; aftermarket; i delova preduzeća.
  • Poboljšajte digitalne mogućnosti i digitalizujte. Kompanije će primeniti analitiku podataka kako bi podržale iskustvo kupaca i usluge sa dodatom vrednošću koje nude. Takođe će koristiti softver sledeće generacije, telematiku i digitalne mogućnosti kako bi omogućili poboljšane proizvode i operacije.
  • Regionalizovati lanac snabdevanja. Kompanije će obnoviti svoje lance snabdevanja (na primer, kroz skraćivanje i kontrolu izvoza).
  • Povećati održivost. Kompanije će prihvatiti infrastrukturu za električnu mobilnost, tehnologiju baterija za električnu mobilnost, gradsku vazdušnu mobilnost, sisteme za autonomni let i električni pogon kako bi ispunile zahteve za održivošću. Kompanije koje mogu stvoriti uverenje u vođenju trendova i sprovesti svoje strategije spajanja i preuzimanja treba da se nađu ispred paketa koji dolazi u oporavak. Oni koji teže vrhunskim kvartilnim performansama, produbiće svoje promišljanje još više i smatraju ovaj trenutak vremenom za stvarnu transformaciju.

McKinsey