Svečano obeležena slava Fakulteta – Sveta Tri Jerarha – 2021.

Fakultet za inženjerski menadžment proslavio je danas Krsnu slavu Fakulteta – Sveta Tri Jerarha. Sečenje slavskog kolača obavio je Vikar Njegove Svetosti Episkop remezijanski Stefan.

Vikar Njegove Svetosti Episkop remezijanski Stefan, se posle sečenja slavskog kolača pomolio za zdravlje i spasenje studenata i njihovih profesora.

Praznik Tri Jerarha posvećen je trojici svetitelja i najvećih prosvetitelja i učitelja u istoriji hrišćanstva: Vasiliju Velikom, Grigoriju Bogoslovu i Jovanu Zlatoustom. Iako svako od njih ima svoj dan praznovanja u mesecu januaru, u  XI veku za vreme cara Aleksija Komnena ustanovljen je njihov zajednički dan praznovanja. Svojim životom, radom, i naukom ova tri Svetitelja su obeležili ne samo vreme u kojem su živeli, nego i samo hrišćanstvo. Neposredan razlog zbog kog je ustanovljen njihov zajednički praznik je bio taj što su u narodu nastale rasprave ko je od ove trojice Svetitelja veći. Jedni su uzdizali Vasilija zbog njegove čistote i hrabrosti, drugi Grigorija zbog njegove nedostižne dubine i visine uma u bogoslovlju, a treći Zlatousta zbog njegove čudesne krasnorečivosti i jasnoće izlaganja vere. Zbog tih svojih tvrdnji oni su bili u narodu poznati kao vasilijani, grigorijani i jovaniti. No promislom Božjim ovaj spor je bio rešen na korist crkve i na još veću slavu trojice svetitelja.

Episkop evhaitski Jovan imao je jednu viziju u snu, naime: najpre su mu se javili  svaki od ova tri svetitelja posebno u velikoj slavi i neiskazanoj krasoti, a zatim i sva tri zajedno. Tada su mu rekli: „Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrečno… niti ima među nama prvog ni drugog“. Još su svetitelji posavetovali episkopa Jovana da im on napiše jednu zajedničku službu i da im se odredi jedan zajednički dan praznika. Povodom ovoga divnog viđenja spor se rešio ustanovnjeljem njihovog zajedničkog praznika.

Praznovanje Sveta Tri Jerarha ima veliku tradiciju u svim pravoslavnim zemljama, a u Grčkoj ima čak i nacionalni karakter i smatra se praznikom prosvete i školstva.