Svečano otvoreni „Meki rituali“

U Muzeju grada Beograda, 6. marta svečano su otvoreni „Meki Rituali“, Showcase Instituta za umetničku igru.

Brojnu publiku i izvođače su pozdravili Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, prof. dr Vladimir Tomašević, dekan i prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović, prodekanka Instituta za umetničku igru.

Radove studenata osnovnih, master i doktorskih studija u formi koreografija, višemedijskih instalacija, video radova, performansa i fotografija, a koji su nastali pod mentorstvom prof. Dijane Milošević, prof. dr Snežane Arnautović Stjepanović, Ognjena Vučinića i doc. Katarine Bućić, možete pogledati do 8. marta.

U savremenom trenutku, gde smo svedoci narastajućoj grubosti, konfliktu i često nasilju, potreba da se istražuje prostor novouspostavljene nežnosti govori o moći umetnosti da kreira protivtežu, da osvetli one aspekte naših života koji će nam pomoći da transformišemo mrak u novu, pokretačku energiju. Ovi radovi kao da su nastali iz  promišljanja značenja koja kreiraju isprepletanje svetlosti i senke. U ovom slučaju možemo da kažemo da je senka proizvela potrebu za svetlom koja se očituje u istraživanju mekoće i nežnosti – tela, mišljenja, postupaka. Teme radova se kreću od istraživanja ličnog sigurnog prostora koji proizvodi unutrašnji mir, ženske unutrašnje snage i lepote tela, uživanja u mekoći oblika tela, koje je nekada golo a nekada prekriveno svetlucavim prahom, mekoći bebine kože praćenim ritmom otkucaja srca, istraživanje emocija sigurnosti, sreće, radosti, utehe, izazivajući umirujući, meditativni efekat.

Publika može pogledati radove do 8. marta, kada će se ovogodišnji Showcase zatvoriti performansom Marine Bukvički pod nazivom „Mi jesmo ljudi“.