Vebinar Svemirska misija Ujedinjenih Arapskih Emirata na Marsu

Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu u saradnji sa Naučnim centrom Petnica organizuje vebinar „Svemirska misija Ujedinjenih Arapskih Emirata na Mars“ u utorak, 15. decembra 2020. u 12 sati (po beogradskom vremenu).

Vebinar će kroz priču o misiji UAE Mars pokazati kako UAE kao država osnažuju mlade i grade nove generacije mladih naučnika i inženjera.

Marsovska misija Emirates (EMM) pokrenuta je da pošalje svemirsku letelicu na Mars uoči 50. godišnjice osnivanja UAE 2. decembra 2021. Sonda „Nada“ uspešno je lansirana 20. jula 2020. iz svemirskog centra Tanegeshima u Japanu. Fokusirajući se na istraživanje svemira, lideri Emirata nadaju se da će inspirisati novu generaciju mladih ljudi da nastave karijeru u nauci, podstičući konkurenciju u regionu koji je pogođen brojnim izazovima.

Orbiter Hope treba da stigne na Mars u februaru, ulazeći u eliptičnu orbitu oko Ekvatora koja ga vodi između 20.000 i 40.000 kilometara (12.500 i 25.000 milja) od površine planete. Leteći više od prethodnih Marsovskih satelita, misija će pružiti jedinstveni uvid u globalne klimatske obrasce planete.

Govornici na vebinaru su:

Nj. E. Mubarak Saeed Burshaid Al Dhaheri, ambasador UAE u Srbiji;

MSc Khalid Badri, inženjer nauke o instrumentima, svemirski centar Mohammed Bin Rashid;

Mr Stanislav Milošević, asistent u nastavi; Katedra za astronomiju; Matematički fakultet, Beograd.

Moderator: Nikola Božić, programski direktor Naučnog centra Petnica.

Svi zainteresovani profesori i studenti mogu se prijaviti na karijera@fim.rs za parametre za Zoom.