Zabrinutost potrošača o bezbednosti ličnih podataka. Najbolja praksa za izradu i zaštitu digitalne svojine

Personalizacija na nivou skala je tamo gde se trgovci i potrošački brendovi takmiče za pobedu. Ali, usredsređeni na „igranje prestupa“ kako bi se prikupila vrednost, rukovodioci često previde svoju „odbranu“: očuvanje, zaštitu, omogućavanje i ubrzanje teško osvojenih dobitaka svojih digitalnih napora osiguravajući da personalizacija na skali održava lične podatke sigurnim i privatnim .

Kako rizik kompanije za prikupljanje, zadržavanje i korišćenje podataka o potrošačima radi personalizacije ponude raste, tako posledice koje utiču na poslovanje za one koji to ne uspeju ispraviti. Uprkos ovim izazovima i mogućnostima, većina marketinških lidera ostaje iznenađujuće nezainteresovana za upravljanje bezbednošću podataka i privatnošću.

U nedavnom istraživanju viših marketinških lidera, 64 procenata reklo je da ne misli da će regulacija ograničiti trenutnu praksu, a 51 odsto je reklo da ne misli da će potrošači to ograničiti na pristup njihovim podacima uprkos drugim nedavnim istraživanjima koja pokazuju da je više od 90 % potrošača je zabrinut zbog svoje privatnosti na mreži, a skoro 50 odsto je ograničilo svoje mrežne aktivnosti zbog brige o privatnosti.

Pogrešno shvatanje sigurnosti i privatnosti personalizacije može usporiti vreme za tržište novih aplikacija, ograničiti remarketing i prikupljanje podataka o potrošačima, rezultirati značajnim kaznama ili još gore prouzrokovati materijalnu štetu reputaciji brenda kroz negativno iskustvo potrošača. Pravilnikom se smanjuje vreme na tržištu, stavlja sigurnost i privatnost u središte kompanijinog predloga vrednosti, povećava rezultat zadovoljstva kupaca i značajno smanjuje verovatnoću regulatornih kazni.

Odakle početi

Za većinu kompanija sticanje prava na sigurnost i privatnost započinje sa ispravljanjem i transformiranjem digitalno-marketinških aplikacija i sistema koji generišu, prenose, konzumiraju, skladište ili odlažu podatke o potrošačima. Vodeći brendovi čine ovaj deo šire osnovne ocene bezbednosti i privatnosti podataka kod ljudi, procesa i tehnologija i vezuju ih za slučajeve poslovne upotrebe.

Oni su takođe stavili marketing u središte truda, edukujući timove o vrednosti koja je u pitanju, na primer:

  • uspostavljanje i sprovođenje standarda bezbednosti i privatnosti za kreativne agencije
  • koristeći najbolje prakse za zaštitu podataka u svakodnevnom radu
  • tokeniziranje podataka o potrošačima
  • obezbeđivanje usaglašenosti saglasnosti
  • saniranje podataka pre njihove upotrebe u odlaznoj komunikaciji i ponovnom marketingu
  • biti odgovoran za incidente kada se dogode

Dijalog sa marketingom i drugim zainteresovanim stranama u ovom kontekstu trebao bi da bude u toku, kako bi se uskladili sa razvojem potreba preduzeća za podacima i tehničkim mogućnostima i da bi se prikupila vrednost iz slučajeva korišćenja.

Imperativ u pogledu sigurnosti i privatnosti može pomoći u mnogim stvarima, od uklanjanja tehničkog duga do rušenja silosa otvaranjem iterativnog dijaloga o potrebama za podacima i novim operativnim zahtevima između poslovanja i funkcija zaštite i privatnosti. Usklađivanje sa osnovnim uverenjima i okvirom za pristup naporima mogu pomoći timu da brzo dobije potrebno uverenje i kupi se.

Personalizujte sigurnost i privatnost za potrošača

Vodeće finansijske institucije već su otključale vrednost povećanja neto rezultata promotera (NPS), izvlačeći gnjavažu iz procesa validacije potrošača. Smanjivanjem vremena zadržavanja, pojednostavljivanjem i prilagođavanjem multifaktorne provere autentičnosti u skladu sa željama potrošača i stavljanjem kontrola zaštite podataka za aplikacije okrenute potrošačima u ruke potrošača, oni poboljšavaju korisničko iskustvo bez ugrožavanja osnovne sigurnosti i privatnosti.

Vodeći trgovci i brendovi potrošača mogu usvojiti mišljenje o upravljanju proizvodima i oduševiti potrošače ugrađujući opcije zaštite podataka u aplikacije i funkcije podrške usmerene prema potrošačima. Partnerstvom sa vrhunskim tehnološkim inovatorima, oni mogu prilagoditi procese onome što je za potrošača najpogodnije. Dobra mesta za početak su multifaktorna autentifikacija putem teksta, poziva ili slučajno generisanog koda ili ugrađeni alati za generisanje jake lozinke za pojednostavljivanje opoziva lozinke za potrošače koji pristupaju direktnom prodavaču na potrošačku aplikaciju. Merenje performansi tokom vremena pomoću opšte dostupnih kontrolnih ploča sa iskustvom korisnika, kao što je NPS, može obezbediti da se pokušaji izgradnje bezbednosti i privatnosti u aplikacijama za korisnike okrenu brzo i iterativno.

Preuzeto McKinsey