Šta vaši hobiji govore poslodavcima?

Kada na razgovoru za posao dođe na red pitanje o hobijima, većini kandidata je to prelazak na opušteno ćaskanje sa potencijalnim poslodavcima i razbijanje treme. Ipak, pre nego što krenete da pričate o kartanju sa komšijom, društvenim mrežama, jahanju konja ili pisanju pesama, dobro razmislite šta ćete svojim odgovorima reći osobi preko puta, jer upravo to otkriva vaše lične karakteristike koje su važne i za buduće zaposlenje.

Neki od vaših hobija ili interesovanja, kao što su organizacija okupljanja ili zabava  za najbliže, može poslodavcu da ukaže da ste prava osoba za planiranje određenih poslovnih događaja u perspektivi. Zato je pored navedenih zahteva poslodavca bitno razmisliti i o spisku hobija i predstaviti naizgled nebitne aspekte vašeg života, koji mogu ostaviti dobar utisak.

Nekoliko primera u kojima vaš hobi može poslodavcu da ukaže na dodatne veštine i sposobnosti koje posedujete:

  1. Da ste timski orijentisani

Mnoga radna mesta zahtevaju timski rad i podršku kolegama, dobro je da navedete i aktivnosti iz privatnog života koje o vama govore kao o „timskom igraču“. Primera radi, igranje malog fudbala ili volontiranje na određenim projektima o vama govore kao o osobi koja je spremna da bude važna karika u lancu.

  1. Da imate liderske sposobnosti

Ako ste predsednik Skupštine stanara u zgradi, ili čitalačkog kluba u lokalnoj biblioteci, i to je dovoljno poslodavcu da vidi da ste osoba koja je spremna da preuzme inicijativu kako bi se posao koji joj je poveren uradio na pravi način.

  1. Da aktivno radite na poboljšanju svojih veština

Prilikom izbora adekvatnog kandidata za određeno radno mesto, poslodavcu je vrlo bitno da to bude osoba koja je, kada je podstaknuta na pravi način, u potpunosti spremna da proširuje svoja znanja i veštine. Nekada je dovoljno istaknete da, kao strastveni pecaroš, redovno pratite sve novosti iz sveta ribolova, kupujete novu opremu i konstantno primenjujete nova saznanja iz te oblasti, i to ćemo mu biti jedan od pokazatelja ste vi možda prava osoba za radno mesto koje nudi.

  1. Da ste svestrani

Ako se sve vaše aktivnosti ne završavaju kada nakon radnog vremena dođete kući, već idete na druženja sa prijateljima, posećujete različite kurseve ili idete na sportske aktivnosti, poslodavcu će biti jasno da ste osoba koja je  u stanju da gradi dobre odnose sa kolegama, koja je radoznala, stalno traga za novim rešenjima i može da doprinese poslu inovativnim pristupom i novim idejama.

  1. Da stremite ostvarenju zacrtanog cilja

Svakom poslodavcu imponuje da u svom timu ima zaposlenog koji ne odustaje lako i fokusiran je na ostvarivanje poslovnih rezultata. Na primer, ako najava lošeg vremena preti da vam pokvari pravljenje roštilja sa prijateljima u prirodi, a vi prionete na posao i na ogoljenoj livadi napravite improvizovanu nastrešnicu, dovoljno veliku da niko ne pokisne i da ručak bude spreman, to može da bude jasan signal poslodavcu da ste u stanju da pronađete i alternativna rešenja kako biste došli do cilja, da ne odustajete lako i da za vas nema nerešivih situacija.

Treba napomenuti i to da ako na razgovoru za posao navedete da nemate nikakav hobi, to poslodavcu može da bude pokazatelj da ste osoba koja nema „izduvni ventil“, odnosno aktivnosti koje će joj pomoći da se regeneriše i napuni baterije, što je neophodno za davanje maksimuma na radnom mestu.

Dakle, i vaše aktivnosti koje nemaju direktne veze sa poslom pokazuju poslodavcu kakvi ćete biti na radnom mestu i na to treba obratiti posebnu pažnju.

Izvor: https://poslovi.infostud.com/saveti/