Učite španski i otkrijte…

Časovi španskog jezika vam daju osnovnu strukturu za učenje jezika, ali ako zaista želilte da naučite neki jezik od vas se očekuje da svakodnevno samostalno učite nove reči i uvežbavate gramatiku.

Jedan od načina je da nepunih sat vremena čitate na španskom jeziku. To mogu biti lagani novinski članci o muzici ili modi za početne nivoe ili ozbiljniji novinski članci o svetskim događanjima za napredne nivoe.

Ako vas ne zanima ni moda ni španska politika, možete potražiti na internetu ili u Institutu Servantes kratke romane na španskom jeziku na razne teme – detektivski romani, avanturistički romani, putopisi i slično. Ovi kratki romani nemaju više od 50 stranica. U biblioteci Instituta Servantes potražite knjigu Amnesia, Jose Luis Ocasar Ariza, i pored nje ćete naći sve ostale knjige.

Udubite se u zanimljive lektire i otkrijte ko je lopov ili otmičar i bez muke učite španski.

Ovi romani su posebno pisani za one koji uče španski jezik i pripremljeni su imajući u vidu različite nivoe znanja španskog jezika – početni, srednji i napredni.

Prilikom pisanja vodi se računa o znanju gramatike i vokabulara na određenom nivou, a reči koje odskaču od nivoa, objašnjene su u samom tekstu odmah pored nepoznate reči. Vaše je samo da se potrudite da pratite radnju romana.

Za one koji vole detektivske romane i koji imaju početno znanje španskog jezika preporučujemo već pomenuti kratak roman od tridesetak stranica pod nazivom Amnezija. Radnja se dešava u gradu na obali mora u Španiji i za kratko vreme se dešava pljačka i saobraćajni udes. Dve osobe su u bolnici, jedna je glavni lik kojem ne znamo ime jer zbog sudara pati od amnezije, a druga osoba takođe leži u bolnici, u nesvesti. Policija dolazi da otkrije ko je od njih dvojice plačkaš, a ko slučajni prolaznik. Naš junak mora da povrati pamćenje da bi saznao da koji od njih dvojice je on.